Skip to main content

ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης: Χωρίς γκρίνια έπειτα από πολύ καιρό…

Ξεσκαρτάρισμα μελών και ευρύς ανοιχτός διάλογος ώστε να δοθούν απαντήσεις για την πορεία του ΠΑΣΟΚ εν όψει του συνεδρίου του Μαΐου. Τι λένε στη Voria.gr, Μακρίδης και Σαουλίδης.

του Τάσου Τασιούλα

Ανάγκη για αυτοκριτική για να γίνει και επαναπροσδιορισμός σε πολιτικό, ιδεολογικό και οργανωτικό επίπεδο στο ΠΑΣΟΚ ζητούν τα μέλη της Νομαρχιακής Συνέλευσης Θεσσαλονίκης, που συνεδρίασαν χτες στο δημαρχείο. Για πρώτη φορά έπειτα από καιρό έγινε πραγματική συζήτηση, χωρίς γκρίνια, για την πορεία προς το συνέδριο του κόμματος, αφού έτσι κι αλλιώς τα αίτια της εκλογικής ήττας συζητήθηκαν πριν από δυο εβδομάδες.

Χτες, στο ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης έγινε γόνιμος διάλογος και μάλιστα βγήκαν συγκεκριμένες αποφάσεις και προγραμματισμός.

Όπως τόνισε στη Voria.gr ο γραμματέας της Νομαρχιακής Θεσσαλονίκης, Χρόνης Μακρίδης, «έγινε από όλους αντιληπτό ότι πρέπει να υπερβούμε προσωπικές στάσεις και στρατηγικές και να τολμήσουμε τομές και ρήξεις στο πολιτικό σύστημα για να πετύχουμε εμβάθυνση της Δημοκρατίας στη λογική της ενίσχυσης των θεσμικών και δομικών αλλαγών και των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση. Με αυτόν τον τρόπο στη συνέχεια μπορεί να επιτευχθεί η φυγή από τον κρατικό παρασιτισμό και την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα και η στροφή στην υγιή επιχειρηματικότητα και παραγωγή, που μπορεί να παράγει πραγματικό πλούτο, δουλειές και αναδιανομή εισοδήματος».

Μάλιστα η Νομαρχιακή Συνέλευση αποφάσισε να καταθέσει πρόταση στη συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου το ερχόμενο Σάββατο, ώστε παράλληλα με το ηλεκτρονικό μητρώο μελών να ξεκινήσει και μια ουσιαστική διαδικασία διαλόγου εν όψει του συνεδρίου του κόμματος τον ερχόμενο Μάιο.

«Αν θέλουμε να λέμε ότι το συνέδριο θα έχει χαρακτήρα πολιτικό, αξιακό και ιδεολογικό, πρέπει όλοι να συμμετέχουν με τις ιδέες και τις προτάσεις τους και να γίνει πραγματικός διάλογος σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν μπορεί κάποιοι να διεκδικούν θέσεις στο συνέδριο, χωρίς να συμμετάσχουν σε όλες αυτές τις ουσιαστικές διαδικασίες. Έτσι θα έχουν και τα μέλη κίνητρο συμμετοχής σε ουσιαστικό διάλογο και θα ‘μαζευτεί’ και ο μηχανισμός, αφού δε θα μπορεί να γίνει σύνεδρος κάποιος που εμφανίστηκε την τελευταία στιγμή…», επισήμανε ο κ. Μακρίδης.

Στον προγραμματισμό του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης στο εξής δρομολογούνται τρεις ολομέλειες, αλλά και ισάριθμες επιστημονικές ημερίδες, στη βάση των τριών θεματικών ενοτήτων του συνεδρίου του Μαΐου.

Οι θεματικές είναι για το παρόν και το μέλλον της Σοσιαλδημοκρατίας, για την εθνική ανασυγκρότηση και για την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος.

«Κινούμαστε με το βλέμμα στην επόμενη μέρα», είπε ο κ. Μακρίδης.

Συζήτηση για αλλαγή των οργάνων και των προσώπων πάντως δεν έγινε, καθώς σχεδόν στο σύνολό τους τα μέλη του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης θεωρούν πως η πορεία και το ίδιο το συνέδριο είναι το μείζον αυτή την περίοδο, διότι κρίνεται το μέλλον του κινήματος, ακόμη και η συνέχιση της ύπαρξής του…

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικράτησε στη χτεσινή συνεδρίαση ήταν η ικανοποιητική παρουσία μελών του κινήματος και η ανυπαρξία εντάσεων. Επίσης, σε γνώση της Νομαρχιακής Συνέλευσης τέθηκαν και τα πολλά ερωτήματα προς το κόμμα, που χρήζουν απάντησης εν όψει του συνεδρίου και του ανασχηματισμού της παράταξης.

Όπως δήλωσε στη Voria.gr ο πρώτος σε ψήφους υποψήφιος βουλευτής Θεσσαλονίκης, Αντώνης Σαουλίδης, «θέλουμε να γίνει το ΠΑΣΟΚ ένας σύγχρονος προοδευτικός φορέας, που εκφράζει την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία στη χώρα μας. Από τις απαντήσεις στα ερωτήματα θα εξαρτηθεί η αναγκαιότητα συνέχισης ύπαρξης του ίδιου του ΠΑΣΟΚ και το μέλλον του. Οι απαντήσεις αυτές ελπίζουμε να δοθούν στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου. Γίνεται μια προσπάθεια να αποδεσμευτούμε από τις παθογένειες του παρελθόντος και της συζήτησης γύρω από τα ίδια και τα ίδια θέματα και μπαίνουμε στην ουσία κι αυτό είναι το ευχάριστο».

Ο προσυνεδριακός διάλογος θα είναι ευρύς και θα γίνει κατά τόπους σε όλες τις οργανώσεις (ακόμη και σε επίπεδο δήμων), ενώ παράλληλα σε όλο το διάστημα μέχρι το Μάιο θα γίνουν και τέσσερις ή πέντε συνεδριάσεις των οργάνων σε επίπεδο πολεοδομικού συγκροτήματος. Τα αποτελέσματα όλων αυτών των συζητήσεων θα μπουν στην ολομέλεια της Νομαρχιακής Συνέλευσης λίγο πριν από το συνέδριο, ώστε να διαμορφωθεί και η τελική πρόταση της οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης.

ZENITH