Skip to main content

Πασχαλινό τραπέζι με αρνάκι... Βουλγαρίας

Αρνάκι από τη Βουλγαρία προτιμούν πολλοί Θεσσαλονικείς, που επισκέπτονται ακόμη και με λεωφορείο τη γειτονική χώρα, ώστε να πραγματοποιήσουν τις πασχαλινές αγορές τους. Στο Πετρίτσι, μόλις 10 χλμ από
του Δημήτρη Τσάκωνα
tsakonas@voria.gr


Στα αρνάκια της Βουλγαρίας για το πασχαλινό τραπέζι στρέφονται ελέω ακρίβειας ολοένα και περισσότεροι Βορειοελλαδίτες καταναλωτές, οι οποίοι δεν διστάζουν να επισκεφθούν ακόμη και με λεωφορείο τη γειτονική χώρα, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις πασχαλινές αγορές τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο χωριό Πετρίτσι, σε απόσταση μόλις 10 χλμ από τα ελληνουβουλγαρικά σύνορα, ο οβελίας κοστίζει 5,5 ως 6 ευρώ (11 λέβα), σχεδόν στη μισή τιμή από τα κρεοπωλεία της Θεσσαλονίκης.

«Πλήρωσα 110 ευρώ και πήρα 1,5 κατσίκι και 2 κιλά συκώτια. Αν τα αγόραζα από κρεοπωλείο της Ελλάδας, θα πλήρωνα πολύ περισσότερα», αναφέρει στη Voria.gr o κ. Θέμης, που επισκέπτεται κάθε χρόνο τη Βουλγαρία, για να προμηθευτεί τον πασχαλινό οβελία.

Οι Βορειοελλαδίτες αγοράζουν αμνοερίφια από την γειτονική χώρα για να στρώσουν το πασχαλινό τραπέζι, καθώς όπως υποστηρίζουν, το κρέας είναι έως και 50% φθηνότερο.

«Και βέβαια συμφέρει. Στην Ελλάδα μπορεί να φτάσει τα 13 ευρώ το κιλό. Εδώ δεν ξεπερνάει τα 6 ευρώ», σημειώνει ο κ. Κώστας, ακόμη ένας Βορειοελλαδίτης που αγοράζει και αυτός τα τελευταία χρόνια αρνί και κατσίκι από τη γειτονική χώρα, αφού, όπως λέει, τα χρήματα που βγάζει δεν φτάνουν για το πασχαλινό τραπέζι.

«Από τη στιγμή που τα ζώα βόσκουν στα ίδια βουνά με τα δικά μας (σ.σ. Όρβηλος και Μπέλλες), είναι το ίδιο πράγμα. Δεν έχει διαφορά στην ποιότητα του κρέατος», συμπληρώνει ο ίδιος.

Στο Καπάνι, την κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης, η τιμή του ντόπιου κρέατος ξεκινά από τα 8,90 ευρώ και φθάνει έως και τα 10,40 ευρώ το κιλό για το αρνί και από 9,29 ευρώ έως 11,80 ευρώ το κιλό για το κατσίκι, ενώ στα συνοικιακά κρεοπωλεία ο οβελίας φτάνει και τα 12 ευρώ το κιλό. Στα εισαγόμενα αμνοερίφια (από Βουλγαρία, Ρουμανία αλλά και πΓΔΜ), οι τιμές κυμαίνονται από 7,30 έως 8 ευρώ το κιλό.

Στη γειτονική χώρα η τιμή κυμαίνεται από 5,5 ευρώ έως 6 ευρώ το κιλό.

«Εάν έχεις μεγάλη οικογένεια, συμφέρει πιο πολύ να έρθεις στη Βουλγαρία για να πάρεις το αρνί, γιατί είναι πιο φτηνά», λέει η κ. Ελένη, η σύζυγος του κ. Κώστα.

Όσο πλησιάζει η Κυριακή του Πάσχα τόσο αυξάνεται η κίνηση στα κρεοπωλεία της γειτονικής Βουλγαρίας. Όπως λένε οι έμποροι, τις τελευταίες ημέρες έχουν πουλήσει περισσότερα από 500 αμνοερίφια σε Έλληνες καταναλωτές.

Χαμηλή τιμή - χαμηλή ποιότητα

Από την πλευρά τους, οι κρεοπώλες της Θεσσαλονίκης, αν και κατανοούν την επιλογή των Ελλήνων καταναλωτών, εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για την ποιότητα των «γειτονικών» αμνοεριφίων, καθώς όπως λένε η αγορά τους θα πρέπει να γίνεται από  εγκεκριμένα σφαγεία στα οποία τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής. 

«Η αγορά των αρνιών θα πρέπει να γίνεται μόνο από εγκεκριμένα σφαγεία. Δεν μπορώ να διανοηθώ - ούτε στη χώρα μας - να πηγαίνουν και να αγοράζουν αρνιά από το στάβλο», αναφέρει στη Voria.gr ο πρόεδρος κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, κ. Νικόλαος Εμμανουηλίδης, και συμπληρώνει: «το κρέας θα πρέπει να έχει τη σφραγίδα της χώρας, του σφαγείου και του κτηνιάτρου που το εξέτασε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κρεοπώλες που πλήττονται κυρίως είναι αυτοί των Σερρών και των γειτονικών περιοχών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν επηρεάζει και τους επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης.

«Εμείς στη Θεσσαλονίκη δεν έχουμε μεγάλη επίπτωση. Αυτοί που έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι κρεοπώλες των Σερρών, γιατί από εκεί πηγαίνουν στη Βουλγαρία σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο και αγοράζουν κρέατα», σημειώνει ο κ. Εμμανουηλίδης.

Ο ίδιος δηλώνει ότι οι τιμές των κρεάτων στην ελληνική αγορά είναι και ανάλογη της ποιότητας και καλεί τους Έλληνες καταναλωτές να εμπιστευτούν τους κρεοπώλες της χώρας μας.

«Ο καταναλωτής πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στον κρεοπώλη του. Θα πρέπει να ξέρει ότι θα πληρώσουν ό,τι είναι να πληρώσουν, αλλά θα φάνε και αυτό που πρέπει. Είναι βέβαιο αυτό. Ο αγώνας μας είναι θεμιτός. Γίνεται θεμιτός ανταγωνισμός για το ποιος κρεοπώλης θα βάλει τα καλύτερα κρέατα στο κατάστημά του. Θέλουμε το καλύτερο για τον καταναλωτή», υπογραμμίζει ο κ. Εμμανουηλίδης.

Στο μεταξύ, έμποροι και κτηνοτρόφοι τα «βρήκαν» σε ό,τι αφορά στις τιμές σε αρνιά και κατσίκια. Η τιμή για το αρνί ορίστηκε στα 6 ευρώ το κιλό και για το κατσίκι στα 7 ευρώ το κιλό. Διστακτικοί, πάντως, είναι οι καταναλωτές καθώς σύμφωνα με τους κρεοπώλες οι τιμές δεν αποκλείεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο μέσα στην εβδομάδα.

«Ελπίζω οι τιμές να μην αυξηθούν επιπλέον μέσα στην εβδομάδα και αυτό θα προσπαθήσουμε και εμείς. Αυτό που θέλουμε είναι να συνεχίσουμε να πωλούμε με τις ίδιες τιμές που υπάρχουν τώρα και το επόμενο διάστημα μέχρι την Κυριακή του Πάσχα», αναφέρει ο κ. Εμμανουηλίδης.

ZENITH