Skip to main content

Πατριαρχικό συλλείτουργο για τη θρονική εορτή της Αλεξανδρινής Εκκλησίας

Με λαμπρότητα εορτάστηκε στην Αλεξάνδρεια η Θρονική εορτή του Παλαίφατου Πατριαρχείου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής, ημέρα εορτασμού του πολιούχου και ιδρυτή της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, Αποστόλο
Με λαμπρότητα εορτάστηκε στην Αλεξάνδρεια η Θρονική εορτή του Παλαίφατου Πατριαρχείου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής, ημέρα εορτασμού του πολιούχου και ιδρυτή της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, Αποστόλου Μάρκου.

Πριν από τη λήξη του πατριαρχικού συλλείτουργου, όπου συμμετείχαν Ιεράρχες από χώρες της Αφρικής, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος απένειμε Πατριαρχικά Οφφίκια σε οκτώ διακεκριμένες προσωπικότητες. Ειδικότερα, απένειμε τα οφφίκια του Άρχοντος Πρωτεκδίκου στον κ. Γεώργιο Διακοφωτάκη, Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια, του Άρχοντος Σκευοφύλακος στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς Καθηγητή κ. Γεώργιο Οικονόμου, του Άρχοντος Δικαιοφύλακος στον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννη Καράκωστα, του Άρχοντος Εκδίκου στον Επίτιμο Πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας κ. Γεώργιο Παναγιωτόπουλο, του Άρχοντος Ιερομνήμονος στον ομότιμο Καθηγητή Πανεπιστημίου και Πρόεδρο του Δ.Σ. της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής κ. Νικόλαο Χούλη, του Άρχοντος Υπομιμνήσκοντος στον Καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Θεόδωρο Δαρδαβέση, του Άρχοντος Χαρτουλαρίου στον Καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Βασίλειο Καραμπατάκη και του Άρχοντος Μαΐστορος στον Καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Πάνο Λαζαράτο.

Στη συνέχεια, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος ευχαρίστησε στην Αίθουσα του Θρόνου τα μέλη της Αδελφότητος Οφφικιάλων του Θρόνου «ο Άγιος Μάρκος», οι οποίοι «έρχονται πάντοτε συγκυρηναίοι στις ιεραποστολικές μας προσπάθειες», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ απένειμε τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Οσίου Σάββα στον Σεβ. Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Σεραφείμ, για την υπερδεκαετή αρχιερατική του διακονία στην Ν. Αφρική και στον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Fvosinove της Ιταλίας και Πρόεδρο του Ποντιφικού Πανεπιστημίου Urbaniana της Ρώμης κ. Αμβρόσιο Spreafico, για την άριστη συνεργασία και την επιτυχή διεξαγωγή της Διεθνούς Επιστημονικής Ημερίδος που πραγματοποιήθηκε από κοινού με την Ιεραποστολική Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, χθες στην Αλεξάνδρεια, στον συνεδριακό χώρο της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας, με θέμα «Άγιος Μάρκος, ο Απόστολος του Χριστιανισμού στην Αίγυπτο».

ZENITH