Skip to main content

Παύει ο νόμος που έδινε ασυλία στον Ιταλό Πρωθυπουργό

Το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο που εξασφάλιζε ασυλία στον πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο που εξασφάλιζε ασυλία στον πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, λαμβάνοντας μίαν απόφαση που μπορεί να ανοίξει και πάλι το δρόμο για δικαστικές περιπέτειες του πρωθυπουργού και να υπονομεύσει την κυβέρνησή του.

Ο 73χρονος Ιταλός πρωθυπουργός έκανε λόγο για πολιτικά κίνητρα πίσω από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, του οποίου τα 15 μέλη επιλέγονται από τον πρόεδρο, το δικαστικό Σώμα και το κοινοβούλιο.

«Το Συνταγματικό Δικαστήριο είναι ένα πολιτικό όργανο, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε. Οι δίκες εναντίον μου είναι φάρσες. Ζήτω η Ιταλία και ζήτω ο Μπερλουσκόνι», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός υψώνοντας τη γροθιά του. Πρόσθεσε εξάλλου ότι το δικαστήριο, ο αρχηγός του κράτους και τα Μέσα Ενημέρωσης υποστηρίζουν στο σύνολό τους την αριστερά.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα αποδυναμώσει τον Μπερλουσκόνι και θα κάνει λιγότερο εφικτή τη λήψη αποφάσεων για αυστηρή οικονομική πολιτική, καθώς η χώρα προσπαθεί να βγει από τη χειρότερη ύφεση μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. «Η Ιταλία χρειάζεται επειγόντως μεταρρυθμίσεις για να κινηθεί η οικονομία και αυτή (η απόφαση) κάνει τις μεταρρυθμίσεις λιγότερο εφικτές, διότι ο Μπερλουσκόνι θα είναι λιγότερο ικανός να επικεντρώσει την προσοχή του σε οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική προσπάθεια», δήλωσε ο Τίτο Μποέρι, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο Bocconi του Μιλάνου.

Οι δικηγόροι του Μπερλουσκόνι είχαν υποστηρίξει ότι αν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος, ο πρωθυπουργός θα μείνει εκτεθειμένος έναντι των δικαστηρίων και δεν θα μπορέσει να κάνει σωστά τη δουλειά του.

Η επίθεση του Μπερλουσκόνι κατά του προέδρου, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, εκτιμάται από τους αναλυτές ότι μπορεί να οδηγήσει σε μία επικίνδυνη διαμάχη ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι ο νόμος, που εγκρίθηκε πέρυσι, μόλις ο Μπερλουσκόνι επέστρεψε για τρίτη φορά στην πρωθυπουργία, παραβιάζει την αρχή του Συντάγματος ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι έναντι του νόμου.

ZENITH