Skip to main content

«Παύση πληρωμών» στο ΚΕΠΟΘΕ μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος

Χωρίς την ολοκλήρωση του διαχειριστικού και λογιστικού ελέγχου, το ΚΕΠΟΘΕ αδυνατεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του. Απειλή «λουκέτου» αν ο έλεγχος δείξει «τρύπες» και αδυναμία βιωσιμότητας.

Την αδυναμία να πληρωθούν οποιεσδήποτε υποχρεώσεις του Κέντρου Πολιτισμού Θεσσαλονίκης τόσο προς ιδιώτες (στους οποίους έχει υποχρεώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ), όσο και προς τους εργαζομένους (που έχουν να πληρωθούν πέντε μήνες), προτού ολοκληρωθεί ο διαχειριστικός και λογιστικός έλεγχος που διενεργείται από την Grand Thorton, επισήμανε στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Τον έλεγχο αυτό για τη λειτουργία του ΚΕΠΟΘΕ στήριξαν μάλιστα ομόφωνα όλες οι παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, όπως άλλωστε ομόφωνα είχε ληφθεί και η απόφαση για να γίνει ο έλεγχος. Οι εργαζόμενοι στο ΚΕΠΟΘΕ έθεσαν θέμα καθυστέρησης πληρωμών και μάλιστα τόνισαν πως η χρηματοδότηση του ΚΕΠΟΘΕ σταμάτησε από τον προηγούμενο Ιούνιο. «Είναι σε διαχειριστικό έλεγχο, μας λένε, και δεν μπορούμε να πληρωθούμε. Αν δεν πληρωθούμε την επόμενη εβδομάδα θα προχωρήσουμε σε επίσχεση εργασίας», τόνισαν οι εργαζόμενοι.

«Ζήτησα να γίνει διαχειριστικός και λογιστικός έλεγχος, όχι μόνο στο ΚΕΠΟΘΕ, αλλά σε όλες τις επιχειρήσεις της πρώην νομαρχιακής αυτοδιοίκησης που παρέλαβε η Περιφέρεια, από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τη διοίκηση. Τις επόμενες μέρες θα έχουμε τα αποτελέσματα των ελέγχων και θα δούμε τι πρέπει να κάνουμε με το ΚΕΠΟΘΕ. Από την ανάλυση που θα μας δοθεί θα προχωρήσουμε στις όποιες αποφάσεις για αποπληρωμή οποιουδήποτε ιδιώτη ή εργαζομένου. Θα δούμε τη βιωσιμότητα του ΚΕΠΟΘΕ και θα δούμε εάν τελικώς πρέπει να πληρώσουμε τους εργαζόμενους ή να τους αποζημιώσουμε… Χωρίς την ανάλυση του ελέγχου δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Η Περιφέρεια επιχορηγεί το ΚΕΠΟΘΕ και εφόσον δεν ολοκληρωθούν οι έλεγχοι δεν μπορεί να προχωρήσει σε οποιαδήποτε επιχορήγηση», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

Η επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας», Δέσποινα Χαραλαμπίδου, ρώτησε τον κ. Τζιτζικώστα αν εμμέσως μιλά για κλείσιμο του ΚΕΠΟΘΕ και ο περιφερειάρχης απάντησε ότι «προσπαθούμε να το συντηρήσουμε, αλλά πρέπει να είναι βιώσιμο και εφόσον είναι πιθανώς να πρέπει να το αναβαθμίσουμε κιόλας σε Κέντρο Πολιτισμού για όλη την Κεντρική Μακεδονία… Είναι απαραίτητο να δούμε τι βρήκαν οι ελεγκτές. Θα μελετηθεί ο τρόπος με τον οποίο έγιναν οι προσλήψεις και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το όργανο. Δεν μπορώ να προχωρήσω στην αποπληρωμή οποιασδήποτε υποχρέωσης και χρέους που βαρύνει το ΚΕΠΟΘΕ».

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Ιωαννίδης, συμφώνησε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί ο έλεγχος και να υπάρξει διαφάνεια στα στοιχεία, ενώ οι επικεφαλής των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης ζήτησαν να ολοκληρωθεί ο έλεγχος, όμως να πληρωθούν οι εργαζόμενοι άμεσα, καθώς για τα όποια προβλήματα στο ΚΕΠΟΘΕ οι υπεύθυνοι θα είναι όσοι το διοίκησαν.

ZENITH