Skip to main content

Πέντε άμεσα μέτρα θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός

Σε δύο άξονες οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού. Τι αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου.

Η προετοιμασία της κυβέρνησης για τις προγραμματικές δηλώσεις βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου

Λίγο μετά τις 7 ξεκίνησε και η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης θα αρχίσει αύριο, Κυριακή, και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη με ψηφοφορία.

Oι προγραμματικές δηλώσεις, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα αφορούν σε δύο μέρη: α) Το πρώτο πεντάμηνο (μέχρι τέλος Ιουνίου) που θα αφορούν στο πρόγραμμα- γέφυρα και β) τα επόμενα 3,5 χρόνια.

Σύμφωνα τις ίδιες πηγές, " ο πρωθυπουργός μιλά τη γλώσσα της αλήθειας και λέει ακριβώς τα ίδια είτε από το βήμα της Συνόδου Κορυφής, είτε μέσα από τη Βουλή. Επομένως, όσα θα ακούσουμε αύριο στη Βουλή θα είναι αυτά που θα ειπωθούν και στη Σύνοδο Κορυφής. Δεν θα υπάρξει διγλωσσία".

Η κυβέρνηση, λένε οι κυβερνητικές πηγές, είναι δεσμευμένη από τη λαϊκή εντολή να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης, επανεκκίνησης της οικονομίας και ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων για ένα δίκαιο, απλό και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, της διαπλοκής και τη δημιουργία μιας πιο αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα άμεσα μέτρα που θα υλοποιηθούν μέχρι τον Ιούνιο και θα έχουν ως στόχο την ανακούφιση των πολιτών και τα οποία θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός αύριο στην ομιλία του, θα είναι:

- 13η σύνταξη για όσους είναι κάτω από 700 ευρώ,
- Δωρεάν ρεύμα σε όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν να πληρώσουν
 - Δωρεάν μεταφορά σε ΜΜΜ για ανέργους
- Αντικατάσταση ΕΝΦΙΑ με φόρο ακίνητης περιουσίας - Επιδότηση ενοικίου για ευπαθείς ομάδες

Αυτές που θα γίνουν αφού η κυβέρνηση υπογράψει το νέο «συμβόλαιο» με τους δανειστές είναι οι εξής:
 
-σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ
-σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ
 

 

ZENITH