Skip to main content

Πέντε αστυνομικοί απειλούνται με απόταξη για βασανιστήρια Χιλιανού κρατουμένου

Ευθύνες σε βάρος πέντε αστυνομικών προκύπτουν από την έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία για τον τραυματισμό 30χρονου Χιλιανού κρατούμενου στο αστυνομικό τμήμα
Για βασανιστήρια και κατάχρηση εξουσίας συνελήφθησαν υπαστυνόμος -αξιωματικός υπηρεσίας του Αστυνομικού Τμήματος Ακρόπολης- τρεις ειδικοί φρουροί και ένας ακόμη αστυφύλακας για την άγρια κακοποίηση 30χρονου Χιλιανού κρατουμένου, προχθές το μεσημέρι στο Α.Τ. Ακρόπολης. Οι αστυνομικοί που συνελήφθησαν από άνδρες της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, οι οποίοι διενήργησαν έρευνα με εντολή του αρχηγού της ΕΛΑΣ, εκτός από τον βασανισμό του κρατουμένου για ασήμαντο λόγο, προκειμένου να συγκαλύψουν τις πράξεις τους, συνέταξαν και δικογραφία με την ψευδή κατηγορία ότι ο 30χρονος επιχείρησε να αποδράσει.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής, υποστράτηγος, Ν. Σερέτης, τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν ως εξής:

Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, μετά από εντολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγου Ελευθέριου Οικονόμου, επελήφθη της υπόθεσης και διενήργησε προανάκριση, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες και οι υπαίτιοι πρόκλησης σωματικών βλαβών σε αλλοδαπό κρατούμενο (υπήκοο Χιλής), ο οποίος χθες το πρωί μεταφέρθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Ακρόπολης στο Γ.Κ.Ν. Αθηνών, όπου νοσηλεύεται με σοβαρά τραύματα στον κορμό και τα άκρα του.
Κατόπιν αυτού, κλιμάκιο Αστυνομικών, μετέβησαν αμέσως στο Αστυνομικό Τμήμα Ακρόπολης και στο Γ.Κ.Ν. Αθηνών, προκειμένου να διερευνήσουν την όλη υπόθεση.

Στο πλαίσιο της διενεργηθείσας προανάκρισης, προέκυψε ότι ο αλλοδαπός κρατούμενος, τις μεσημβρινές ώρες της 31-12-2009, διαμαρτυρήθηκε επανειλημμένα (στη γλώσσα του και με χειρονομίες) στο σκοπό κρατητηρίου να τον διευκολύνει να τηλεφωνήσει καθόσον το καρτοτηλέφωνο, που βρίσκονταν εκεί, δεν λειτουργούσε. Ο σκοπός τον εξύβρισε, εισήλθε στο κρατητήριο, τον κτύπησε με το χέρι του στο πρόσωπο δύο φορές και τον οδήγησε σε χώρο εξωτερικά του κρατητηρίου. Εκεί άρχισε να τον κτυπά σε διάφορα σημεία του σώματός του και τότε αυτός τον απώθησε σπρώχνοντας τον στον τοίχο και τον ακινητοποίησε ρωτώντας τον παράλληλα για ποιόν λόγο τον κτυπά.

Βλέποντας αυτό, άλλος Ειδικός Φρουρός έσπευσε σε βοήθεια του συναδέλφου του και από κοινού άσκησαν σωματική βία στον αλλοδαπό με επανειλημμένα κτυπήματα εναντίον του, με χέρια, πόδια και ελαστική αστυνομική ράβδο (κλόμπ) προκαλώντας του σωματικές βλάβες.

Παρόντες στις αξιόποινες πράξεις των δύο (2) Ειδικών Φρουρών ήταν ακόμη, ένας (1) Ειδικός Φρουρός, και ένας (1) Αστυφύλακας, οι οποίοι βρίσκονταν στο χώρο που τελούνταν οι προαναφερόμενες πράξεις. Οι συγκεκριμένοι, οι οποίοι συνελήφθησαν, δεν άσκησαν σωματική βία στον αλλοδαπό, αλλά δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια για την αποτροπή, ούτε ανέφεραν σχετικά στους προϊσταμένους τους.

Ο συλληφθείς αξιωματικός (υπαστυνόμος Β΄) σχημάτισε δικογραφία (η οποία υποβλήθηκε την 01-01-2010 στον αρμόδιο Εισαγγελέα) σε βάρος του αλλοδαπού κρατουμένου για αντίσταση (167 Π.Κ.), απόπειρα απόδρασης κρατουμένου (173 Π.Κ.), σωματική βλάβη (308 Π.Κ.) και εξύβριση (361 Π.Κ.), παραλείποντας να διερευνήσει την υπόθεση σε όλο το εύρος της, με αποτέλεσμα να μην κατηγορηθούν αρχικά οι υπαίτιοι αστυνομικοί, που προκάλεσαν στον αλλοδαπό σωματικές βλάβες.

Οι συλληφθέντες Αστυνομικοί και Ειδικοί Φρουροί με τη δικογραφία που σχηματίστηκε, οδηγήθηκαν πρωινές ώρες σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διατάχθηκε σε βάρος των προαναφερόμενων συλληφθέντων Ένορκη Διοικητική Εξέταση (Ε.Δ.Ε.) και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα για ποινικά αδικήματα και πειθαρχικά παραπτώματα, για τα οποία απειλείται η ποινή της απόταξης.

Ειδικότερα, συνελήφθησαν:

- ένας Υπαστυνόμος Β΄, ηλικίας 24 ετών, για κατάχρηση εξουσίας.

- δύο Ειδικοί Φρουροί, 28 και 27 ετών για βασανιστήρια σε βάρος κρατουμένου και

- ένας Αστυφύλακας και ένας Ειδικός Φρουρός, 23 και 27 ετών αντίστοιχα, για απλή συνέργεια σε βασανιστήρια, πράξεις που έλαβαν χώρα τις μεσημβρινές ώρες της 31-12-2009 εντός του Αστυνομικού Τμήματος Ακρόπολης.

Η δήλωση του υπουργού Μιχ. Χρυσοχοΐδη

Σε δήλωση για την υπόθεση βασανισμού αλλοδαπού κρατουμένου στο Αστυνομικό Τμήμα Ακρόπολης, προέβη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοϊδης.

«Την παραμονή της πρωτοχρονιάς, ένας αλλοδαπός κρατούμενος στο Τμήμα Ακρόπολης μετατράπηκε σε σάκο του μποξ από μερικούς απάνθρωπους και ασυνείδητους αστυνομικούς. Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, αφού βασανίστηκε και ξυλοκοπήθηκε, οδηγήθηκε στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται τραυματισμένος.

Θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα με αποδέκτες κάθε ένστολο εργαζόμενο, αλλά και κάθε συνάνθρωπο, Έλληνα ή αλλοδαπό που κατοικεί στη χώρα μας. Η κατάχρηση εξουσίας, τα βασανιστήρια και ο εξευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι δείγματα βαρβαρότητας. Μιας βαρβαρότητας που προσβάλλει ευθέως τις αρχές του κράτους δικαίου, τη δημοκρατία, τις αξίες της ελληνικής κοινωνίας, υπονομεύοντας την προσπάθειά μας να συνυπάρχουμε ειρηνικά, με κατανόηση και ανθρωπιά. Όποιος θεωρεί ότι δεν δεσμεύεται από το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους, όχι μόνο δεν έχει θέση στην Αστυνομία και στα Σώματα Ασφαλείας, αλλά θα λογοδοτεί και θα τιμωρείται παραδειγματικά. Παραδειγματικά θα τιμωρηθούν και οι υπαίτιοι του συγκεκριμένου περιστατικού.

Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύουμε τον πολίτη αποτελεσματικά, προτάσσοντας τον απόλυτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την επίδειξη ευθύνης και επαγγελματισμού απέναντι στην ανομία, στην αυθαιρεσία και στη βία, απ΄ όπου αυτή και αν προέρχεται. Δεν πρόκειται να κάνουμε καμία έκπτωση στην αποστολή μας να εγγυηθούμε την ασφάλεια και τις ελευθερίες κάθε συνανθρώπου μας» .

ZENITH