Skip to main content

Πέντε δισ. δολάρια πήρε μαζί του το σύννεφο της τέφρας

Κατά σχεδόν 5 δισ. δολάρια μειώθηκε το παγκόσμιο ΑΕΠ, αποκαλύπτει έρευνα του επενδυτικού οίκου «Oxford Economics»
Εκτός από τα σοβαρά προβλήματα στις αερομεταφορές μετά τον Απρίλιο, κατά σχεδόν πέντε δισ. δολάρια μείωσε το παγκόσμιο ΑΕΠ μέσα σε ένα επταήμερο η ηφαιστειακή τέφρα, που κάλυψε σχεδόν όλη τη βόρεια Ευρώπη και μεγάλα τμήματα της νότιας.

Όπως υπολογίστηκε σήμερα από τον επενδυτικό οίκο «Oxford Economics», μετά από αίτημα της «Ερμπάς», που παρήγγειλε τη μελέτη, προφανώς για να νομιμοποιείται να μην καταβάλει ογκώδεις αποζημιώσεις, εξαιτίας της θεομηνίας αυτής.

Τα πορίσματα της βρετανικής οικονομικής μελέτης παρουσιάστηκαν ευρέως κατά την «Παγκόσμια Τουριστική εβδομάδα», που φιλοξενείται στο Πεκίνο αυτές τις ημέρες.

Ειδικά για τις αεροπορικές εταιρείες, η ζημιά ανέρχεται συνολικά στα 2,2 δισ. δολάρια, για το επταήμερο 15-21 Απριλίου, οπότε και εκτελέστηκε μόνον το 47% των διεθνών μικρών και μεγάλων πτήσεων, σε σύγκριση με το ακριβώς προηγούμενο. Στην ίδια μελέτη αναφέρθηκε πως ακυρώθηκαν τουλάχιστον 100 χιλιάδες πτήσεις διεθνώς.

Κατά επαγγελματική κατηγορία και γεωγραφική «ζώνη» επλήγησαν, λοιπόν, δεινά ο τουρισμός και οι αερομεταφορές ειδικά, όμως δυσχεράνθηκαν σε υπερβολικό βαθμό και πολλά δίκτυα διανομής αγαθών, με όλες τις επιπτώσεις.

Παράλληλα το ευρωπαϊκό ΑΕΠ υπέστη μείωση από 15-21 Απριλίου κατά 2,6 δισ. δολάρια, κοινώς περισσότερο και από το ήμισυ της συνολικής ζημιάς που όπως προαναφέρθηκε διαμορφώθηκε πολύ κοντά στα πέντε δισ. δολάρια - στα 4,7 δισ. δολάρια επακριβώς.

ZENITH