Skip to main content

Πέντε έργα για το πόσιμο νερό στη Μακεδονία

Πέντε νέα έργα διαχείρισης και διανομής πόσιμου νερού εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ, έπειτα από την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων από τη γγ της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή.
Πέντε νέα έργα διαχείρισης και διανομής πόσιμου νερού εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Μακεδονίας – Θράκης 2007 – 2013 (ΕΣΠΑ), έπειτα από την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων από τη Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή.

Τα πέντε έργα αφορούν στους νομούς Πιερίας, Κιλκίς και Ημαθίας και έχουν συνολικό προϋπολογισμό 9.115.736 ευρώ.

Τα πέντε έργα που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ είναι:

- Δ.Ε.Υ.Α. Κατερίνης: «Κατασκευή νέας δεξαμενής ύδρευσης στη θέση Σβορώνος» με προϋπολογισμό 2.583.000 ευρώ. Η πρόταση περιλαμβάνει στην κατασκευή δεύτερης δεξαμενής ύδρευσης δύο θαλάμων από οπλισμένο σκυρόδεμα C20/25 συνολικού όγκου 6.000 κ.μ. στη θέση Σβορώνου, απέναντι από την υπάρχουσα δεξαμενή ύδρευσης.

- Δ.Ε.Υ.Α. Κιλκίς: «Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία Συστημάτων Ελέγχου και Μείωσης Διαρροών των Δικτύων Υδρευσης της ΔΕΥΑ Κιλκίς» με προϋπολογισμό 1.377.600 ευρώ. Η πρόταση περιλαμβάνει την ολοκλήρωση του συστήματος  τηλεελέγχου - τηλεχειρισμού με την εγκατάσταση Τοπικών Σταθμών Ελέγχου (ΤΣΕ) σε 25 θέσεις ελέγχου και παρακολούθησης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης.

- Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ημαθίας: «Αναβάθμιση Δικτύου Υδρευσης Δήμου Πλατέως Νομού Ημαθίας» με προϋπολογισμό 3.080.000 ευρώ. Η πρόταση αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση εννέα συστημάτων επεξεργασίας νερού με φυσική μέθοδο (αερισμός- φίλτρανση - προσρόφηση), που θα εγκατασταθούν πλησίον των αντίστοιχων υδατόπυργων του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Πλατέος, για την απομάκρυνση επιβλαβών ιόντων όπως αρσενικού, μαγγανίου, σιδήρου αμμωνιακών κτλ. από το νερό του δικτύου ύδρευσης, προκειμένου οι συγκεντρώσεις των ιόντων μετά την επεξεργασία του νερού να είναι εντός των επιτρεπόμενων ορίων που καθορίζει η Κ.Υ.Α. Υ2/2600/2001 «Ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης» (ΦΕΚ 892/Β/11-7- 2001) σε συμμόρφωση με την οδηγία 98/83/ΕΚ.

- Δ.Ε.Υ.Α. Νάουσας: «Υδροδότηση ορεινών οικισμών Δήμου Νάουσας» με προϋπολογισμό 960.400 ευρώ. Η πρόταση περιλαμβάνει την εγκατάσταση αγωγών μεταφοράς νερού σε συνολικό μήκος 16.703 μέτρων, οι οποίοι τροφοδοτούνται κατά βάση από την πηγή Καραμπουρνάρι και δευτερευόντως από την πηγή Κουτσούφλιανης. Προβλέπεται η τοποθέτηση αγωγών κατάλληλης διαμέτρου σε βάθος 1 μ. Το σύνολο των αγωγών θα εγκατασταθούν παραπλεύρως και κατά μήκος υφιστάμενων δασικών δρόμων (τρακτερόδρομων, χωματόδρομων και ασφαλτόδρομων). Επίσης, περιλαμβάνει την κατασκευή ημιυπόγειας δεξαμενής νερού από σκυρόδεμα χωρητικότητας 200 κ.μ. πλησίον του οικισμού Άγιος Παύλος. Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται και τοποθέτηση αντλιοστάσιου δυναμικότητας 30 κ.μ./ώρα δίπλα στην υφιστάμενη δεξαμενή (ημιυπόγεια, από σκυρόδεμα) χωρητικότητας 100 κ.μ. που είναι κατασκευασμένη λίγα μέτρα κατάντι της πηγής Κουτσούφλιανης, για τη μεταφορά νερού κατά τους θερινούς μήνες προς την υφιστάμενη δεξαμενή στο Παλαιοχώρι. Το αντλιοστάσιο θα εγκατασταθεί εντός μικρού οικίσκου και θα περιλαμβάνει όλο τον απαραίτητο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό.

- Δήμος Πολυκάστρου: «Εγκατάσταση Συστήματος Διαχείρισης Τηλεελέγχου - Τηλεχειρισμού στη ΔΕΥΑ Πολυκάστρου» με προϋπολογισμό 1.114.736 ευρώ. Η πρόταση αφορά στην εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης της ποσότητας και της ποιότητας του πόσιμου νερού για τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Πολυκάστρου.

«Προτεραιότητα έχει δοθεί στην αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων ποιότητας και επάρκειας του νερού σε συγκεκριμένες περιοχές, ώστε επιτέλους να αποκτήσουν καθαρό πόσιμο νερό και να το διαθέσουν ορθολογικά, με περιορισμό των διαρροών και απωλειών σε χιλιάδες κατοίκους», τόνισε η κ. Λιονή.

ZENITH