Skip to main content

«Περαίωση» και λοταρία αποδείξεων στο ελληνικό πακέτο

Ποια είναι τα τρία φορολογικά μέτρα που που θα κατατεθούν στα τεχνικά κλιμάκια και δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των επτά μεταρρυθμίσεων. Τι περιμένει από το Eurogroup η κυβέρνηση.

Με τρεις επιπλέον μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα κατατεθούν στα τεχνικά κλιμάκια και δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των επτά μέτρων που έστειλε στο Eurogroup ο Γιάννης Βαρουφάκης, εμπλουτίζει η κυβέρνηση τις προτάσεις της.

Οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις αφορούν:

- Μελέτη για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, αυτό θα γίνει χωρίς κανένα πρόστιμο μόνο με συμπληρωματική φορολογική δήλωση και πρόκειται για μια πρακτική που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη περίπου κάθε πέντε χρόνια. Εκτιμάται ότι αυτό το μέτρο, τύπου «περαίωσης», θα νομοθετηθεί για να εισρεύσουν στο δημόσιο ταμείο αδήλωτα χρήματα και κυρίως για να επιστρέψει μέρος των μαύρων εισοδημάτων που έχουν κάνει φτερά για το εξωτερικό την πενταετία της κρίσης 2010-214. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης, τα λεφτά αυτά θα φορολογηθούν με τους ισχύοντες φορολογικούς συντελεστές, αν και υπάρχουν σκέψεις ο συντελεστής να οριστεί μεταξύ 15-25%, προκειμένου η ρύθμιση να είναι ελκυστική. Σημειωνεται ότι εάν τα συγκεκριμένα μη δηλωθέντα ποσά εντοπιστούν, τότε δύναται να κατασχεθεί ποσό μεταξύ 40%-100% του σχετικού ποσού, ως προϊόντων φοροδιαφυγής.

- Την κατάθεση τροπολογίας προκειμένου να ελεγχθούν οι «τριγωνικές συναλλαγές» που έχουν ως στόχο τη φοροαποφυγή. Όπως λένε πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, είναι μια απαραίτητη μεταρρύθμιση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και φοροαποφυγή.

- Επιπλέον κίνητρα ώστε οι πολίτες να διεκδικούν τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους με τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε «λοταρία». Αυτή η πρακτική θα επιβραβεύει την καλή φορολογική συνείδηση.

Εξάλλου, η κυβέρνηση αναμένει από το αποψινό Eurogroup να υπάρξει πολιτική πρόοδος. «Το Eurogroup πρέπει να παραμείνει πολιτικό σώμα. Δεν πρέπει να συζητάει τεχνικές λεπτομέρειες. Δεν θα συζητηθεί κανένα νέο κείμενο. Υπάρχει η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εξειδικεύσει το πλαίσιο της εφαρμογής της», λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικοί κύκλοι. 

Όπως λένε, ο ΥΠΟΙΚ θα παρουσιάσει σήμερα επτά μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ η συγκεκριμένη λίστα θα εμπλουτιστεί με τα τρία παραπάνω μέτρα ή και άλλα. «Αυτές οι μεταρρυθμίσεις, μαζί με δεκάδες άλλες, θα αποτελέσουν μέρος του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση μέχρι τον Απρίλιο. Εθνικό σχέδιο που θα αλλάξει την πορεία της χώρας, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη», τονίζουν.

«Η ελληνική, λοιπόν, πλευρά υλοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους σεβόμενη ταυτόχρονα την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και την ετυμηγορία της 25ης Ιανουαρίου. Μάλιστα οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει αφορούν τον προϋπολογισμό του 2015. Είναι, δηλαδή, κινήσεις που θα αποφέρουν έσοδα μέσα στο χρόνο χωρίς καμία επιβάρυνση για την ελληνική κοινωνία», καταλήγουν οι ίδιοι κύκλοι.
 

ZENITH