Skip to main content

Περαιτέρω υποτίμηση του δηναρίου βλέπουν οι οικονομικοί αναλυτές

Ο Γιούρι Μπάγιετς δήλωσε πως αν και είναι δύσκολο να προβλεφθεί περαιτέρω επιδείνωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δηναρίου έναντι του ευρώ, αυτή ενδέχεται να μην ξεπεράσει το επίπεδο του 1 ευρώ π
Περαιτέρω υποτίμηση του εθνικού νομίσματος της Σερβίας, του δηναρίου, έναντι του ευρώ «βλέπουν» οικονομικοί αναλυτές της χώρας.

Μάλιστα, ο σύμβουλος του Σέρβου προέδρου, Μπόρις Τάντιτς, σε οικονομικά θέματα, Γιούρι Μπάγιετς, δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση της Σερβίας πως, αν και είναι δύσκολο να προβλεφθεί περαιτέρω επιδείνωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δηναρίου έναντι του ευρώ, αυτή ενδέχεται να μην ξεπεράσει το επίπεδο του 1 ευρώ προς 106 δηνάρια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η λύση για την ενδυνάμωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δηναρίου είναι η ενίσχυση των σερβικών εξαγωγών και η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Ο κ. Μπάγιετς υπενθύμισε πως οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 11% τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2010, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009.

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος για τη θέση του διοικητή της Εθνικής (κεντρικής) τράπεζας της Σερβίας, Ντέγιαν Σόσκιτς, δήλωσε πως η σταθεροποίηση (σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα) της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δηναρίου είναι πιθανή μόνο μέσω της αύξησης της ανταγωνιστικότητας της σερβικής βιομηχανίας, της αύξησης των εξαγωγών και της εισροής ξένων επενδύσεων.

Εξάλλου και ο οικονομικός αναλυτής Νέναντ Πόποβιτς, δήλωσε πως η σταθερότητα του δηναρίου μπορεί να «προστατευθεί» το επόμενο εξάμηνο με την οικονομική βοήθεια που θα διατεθεί στη χώρα από το δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Ωστόσο, ο κ. Πόποβιτς συμπλήρωσε πως η Σερβία πρέπει να βελτιώσει την «εικόνα» των εξαγωγών της και να προσελκύσει περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις.

ZENITH