Skip to main content

Πέρασε η λιτότητα με μια ψήφο διαφορά στην Ισπανία

Με οριακή πλειοψηφία μόλις μιας ψήφου τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής των μέτρων λιτότητας η ισπανική βουλή, με στόχο την εξοικονόμηση 15 δισ. ευρώ για τη μείωση του διογκωμένου δημόσιου χρέους.
Με οριακή πλειοψηφία, μόλις μιας ψήφου, τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής των μέτρων λιτότητας η ισπανική βουλή, με στόχο την εξοικονόμηση 15 δισ. ευρώ για τη μείωση του διογκωμένου δημόσιου χρέους.

Αντίθετα στα μέτρα παρέμειναν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα το νομοσχέδιο, που μεταξύ άλλων προβλέπει μείωση μισθών του δημοσίου, εγκρίθηκε με 169 ψήφους υπέρ και 168 κατά.

«Οδυνηρά αλλά αναπόφευκτα» χαρακτήρισε τα μέτρα η υπουργός Οικονομικών, Έλενα Σαλγάδο, καλώντας τους βουλευτές πριν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας να τα εγκρίνουν για τη σωτηρία της χώρας από το εκτός ελέγχου έλλειμμα.

Η πιθανή απόρριψη του νομοσχεδίου θα αποτελούσε σοβαρό πλήγμα για τη σοσιαλιστική κυβέρνηση Θαπατέρο, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη ταχθεί θετικά υπέρ της εφαρμογής των σκληρών μέτρων για τη μείωση των δημοσιονομικών ανοιγμάτων της Ισπανίας.

ZENITH