Skip to main content

Περίεργες εξαγωγές παλιών μπαταριών από Βούλγαρους

Γρίφος για τις αστυνομικές και τελωνειακές αρχές Δράμας το παρεμπόριο στο οποίο τελευταία επιδίδονται Βούλγαροι, με μαζικές εξαγωγές μεταχειρισμένων μπαταριών Ι.Χ. από την Ελλάδα, μέσω του Τελωνείου Ε
Πληθαίνουν κάθε εβδομάδα οι συλλήψεις Βουλγάρων πολιτών στο Τελωνείο Εξοχής Δράμας, καθώς επιχειρούν να εξάγουν με Ι.Χ. αυτοκίνητα δεκάδες μεταχειρισμένες μπαταρίες οχημάτων ο καθένας από την Ελλάδα στη χώρα τους.

Το παρεμπόριο συσσωρευτών (μπαταριών) ανθίζει τους τελευταίους μήνες κι οι ελληνικές αρχές πονοκεφαλιάζουν, για να εντοπίσουν το λόγο αυτής της περίεργης μαζικής εξαγωγής, που από πρώτη άποψη δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα κερδοφόρα για τους εξαγωγείς.

Η μόνη λογική εξήγηση που δίνεται -με τα έως τώρα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι ελληνικές αρχές- είναι πως οι Βούλγαροι βγάζουν το μόλυβδο που περιέχουν οι μεταχειρισμένες μπαταρίες, κατόπιν ειδικής –και σχετικά δαπανηρής- κατεργασίας στη χώρα τους και τον μεταπωλούν.  Το μεγάλο ερώτημα, όμως, τίθεται για την περαιτέρω εναπόθεση του άχρηστου υλικού των μπαταριών -μετά την εξαγωγή του μολύβδου- που περιέχει ιδιαίτερα ρυπογόνα κι επικίνδυνα στοιχεία

Μάλιστα, καθώς στη Βουλγαρία είναι πάγια τακτική η απόρριψη ακόμη και τοξικών αποβλήτων στα ποτάμια, ελλοχεύει ο κίνδυνος τα επικίνδυνα συστατικά των μεταχειρισμένων συσσωρευτών να καταλήγουν αυτούσια και πάλι σε ελληνικό έδαφος μέσω ποτάμιων οδών (Στρυμόνας, Νέστος, Έβρος)! Οπότε η υπόθεση αυτή μπορεί να κρύβει πίσω της μια οικολογική βόμβα, τόσο για τη Βουλγαρία όσο και για την Ελλάδα.

Πάντως, η κατηγορία που βαραίνει τους συλληφθέντες είναι η έλλειψη απαιτούμενης άδειας αρμόδιας Αρχής για την εξαγωγή των συσσωρευτών από την Ελλάδα, καθώς και η μη λήψη των προβλεπόμενων μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος. Έως πρόσφατα όσοι Βούλγαροι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο Δράμας καταδικάστηκαν σε δίμηνη φυλάκιση με αναστολή, αλλά για τους τέσσερις τελευταίους συλληφθέντες (την περασμένη εβδομάδα), που μετέφεραν εκτός Ελλάδας συνολικά εξήντα τρεις μεταχειρισμένους συσσωρευτές διαφόρων τύπων, η Δικαιοσύνη επεφύλαξε διαφορετική μεταχείριση. Το Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Δράμας τούς απάλλαξε από κάθε κατηγορία και τους άφησε ελεύθερους.

ZENITH