Skip to main content

Περιφερειακό χρηματιστήριο «στήνουν» χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας

Σχέδιο επί χάρτου, που κινδυνεύει να καταστεί ανεφάρμοστο στην πράξη από τις ίδιες τις εξελίξεις, παραμένει ο πρωταγωνιστικός ρόλος που ήθελε να αναλάβει το ελληνικό χρηματιστήριο στη Νοτιοανατολική Ε
Σχέδιο επί χάρτου, που κινδυνεύει να καταστεί ανεφάρμοστο στην πράξη από τις ίδιες τις εξελίξεις, παραμένει ο πρωταγωνιστικός ρόλος που ήθελε να αναλάβει το ελληνικό χρηματιστήριο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με «αιχμή του δόρατος» το χρηματιστηριακό κέντρο της Θεσσαλονίκης, για τη δημιουργία μιας κοινής περιφερειακής πλατφόρμας χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Ο στόχος αυτός φαίνεται πως πλέον απομακρύνεται ακόμη περισσότερο για την Αθήνα, αφού την προηγούμενη εβδομάδα ανώτατα στελέχη από τα χρηματιστήρια των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας συναντήθηκαν στο Βελιγράδι με στόχο να διερευνήσουν τη δυνατότητα σύστασης μιας ανάλογης περιφερειακής χρηματιστηριακής αγοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες ρυθμιστές των χρηματιστηριακών αγορών από τη Σερβία, την Κροατία, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, τη Σλοβενία και την πΓΔΜ εξέτασαν την προοπτική δημιουργίας αυτής της περιφερειακής κεφαλαιαγοράς, καθώς έχουν διαπιστώσει πως είναι ίσως ο μοναδικός δρόμος για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα μικρών αγορών, όπως αυτές που διατηρούν οι συγκεκριμένες χώρες στην επικράτειά τους.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η σύσταση ομάδων εργασίας με σκοπό να εντοπιστούν και να βρεθούν τρόποι να ξεπεραστούν τα εμπόδια που υπάρχουν για να στεφθεί με επιτυχία ένα τέτοιο εγχείρημα και για να προτείνουν ποιες από τις μετοχές θα μπορούσαν να διαπραγματεύονται στη συγκεκριμένη περιφερειακή αγορά.

Οι σχετικές προτάσεις, μάλιστα, θα είναι έτοιμες περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν και θα διοργανωθεί η επόμενη συνάντηση για συνομιλίες στο Μαυροβούνιο. Οι πληροφορίες που διέρρευσαν αναφέρουν ότι για να προχωρήσει το σχέδιο θα πρέπει οι επιμέρους χώρες να τροποποιήσουν τις εθνικές τους νομοθεσίες. Πάντως ο επικεφαλής της σερβικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς, που προήδρευσε της συνάντησης στο Βελιγράδι, Milko Stimac, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα χρηματιστήρια της περιοχής θα μπορούσαν να υπογράψουν, έως το τέλος του έτους, το έγγραφο για τη σύσταση της εν λόγω αγοράς.

ZENITH