Skip to main content

Περίπτερα φαντάσματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Τη δραματική κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο των περιπτεριούχων στην πόλη, καταδεικνύουν οι αριθμοί για τα λουκέτα που έχουν μπει από το 2009 έως σήμερα.

της Κάτιας Γερακαρίτου

Δεκάδες περίπτερα «στοιχειωμένα» με κατεβασμένα ρολά αντικρύζουν οι πολίτες ακόμα και σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια. Τη δραματική κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο των περιπτεριούχων στην πόλη, καταδεικνύουν και οι αριθμοί για τα λουκέτα που έχουν μπει από το 2009 έως σήμερα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2009 προ κρίσης υπήρχαν στο νομό Θεσσαλονίκης 3.000 σημεία πώλησης (περίπτερα και ψιλικατζίδικα), το 2015 είναι μόλις 1.400, καταγράφοντας μείωση πάνω από 50%. Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Ιακώβου, πρόεδρος του Σωματείου «Ένωση Καπνοπωλών-Ενοικιαστών Περιπτέρων Πωλητών Ψιλικών» με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι χρονιές που μπήκαν τα περισσότερα λουκέτα είναι από το 2010 μέχρι το 2013.

Ο βασικότερος λόγος του οικονομικού εκτροχιασμού των περιπτέρων είναι η υπέρογκη φορολόγηση. «Δυσκολευτήκαμε πολύ όταν ανέβηκε ο φόρος του τσιγάρου, ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τον κλάδο μας. Μετά ήρθε και η άλλη «καμπάνα» με το 26% από το πρώτο ευρώ μαζί με το τεκμαρτό εισόδημα και  όταν ήρθε φέτος το ραβασάκι από την εφορία, κληθήκαμε να πληρώσουμε πολλά. Άλλοι δεν πλήρωσαν και άλλοι έτρεχαν να κάνουν ρύθμιση. Όλα αυτά συντελούν στο να μας δίνουν μια κλοτσιά προς τον γκρεμό για να κλείσουμε» υπογράμμισε στη Voria.gr ο κ. Ιακώβου.   

Πλήγμα για τους περιπτερούχους αποτελεί και η συνεχώς αυξανόμενη κατανάλωση λαθραίων τσιγάρων αλλά και η πτώση του αγοραστικού κοινού. «Ο τζίρος έχει μειωθεί σημαντικά. Πολλοί καταναλωτές στράφηκαν στο λαθραίο τσιγάρο και αυτό είχε μια μεγάλη επίπτωση στην επισκεψιμότητα, αφού αυτά τα μαγαζιά ζουν από αυτό κυρίως. Έτσι όταν ο καταναλωτής επιλέγει το λαθραίο τσιγάρο, χάνεται η επισκεψιμότητα και ο τζίρος για εμάς» τόνισε. Επισήμανε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ το 25% των τσιγάρων που καταναλώνονται είναι λαθραία τσιγάρα.

Σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου, αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν πολλά περίπτερα κλειστά, που είτε οι ιδιοκτήτες τους (ΑμεΑ) δεν βρίσκουν ενδιαφέρον για να τα ενοικιάσουν, είτε έχει αποβιώσει ο ιδιοκτήτης, έχει λήξει το συμβόλαιο του ενοικιαστή του περιπτέρου και τα οποία πλέον είναι στην κατοχή του δήμου. «Υπάρχουν πολλά τέτοια σημεία πώλησης και δεν ξέρουμε ο δήμος Θεσσαλονίκης τι σχεδιάζει να τα κάνει» τόνισε.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, δικαίωμα εκμετάλλευσης περιπτέρων μπορεί να παραχωρηθεί με άδεια του αρμόδιου δημάρχου. Το 30% αυτών παραχωρείται σε ΑμεΑ και πολύτεκνους, ενώ το δικαίωμα χρήσης των λοιπών θέσεων παραχωρείται με δημοπρασία.

ZENITH