Skip to main content

Περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις στη Ρουμανία θέλουν οι Αμερικάνοι

Ο Αμερικανός πρέσβης υπογράμμισε πως η ρουμανική οικονομία έχει κάνει πολλά βήματα τα τελευταία 20 χρόνια, όμως μόνο το 22% του εργατικού δυναμικού απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα.
Με την προτροπή ότι η Ρουμανία πρέπει να γίνει μια ακόμα περισσότερο αποτελεσματική δημοκρατία, στηριζόμενη σε μια ζωντανή, διάφανη και αποτελεσματική ελεύθερη αγορά, ο Αμερικανός πρέσβης στο Βουκουρέστι, Μαρκ Γκίτενσταϊν, απηύθυνε χαιρετισμό σε εκδήλωση για τα 130 χρόνια από την εγκαθίδρυση των αμερικανο-ρουμανικών σχέσεων.

Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η αγγλόφωνη εφημερίδα «Nine O΄ Clock» του Βουκουρεστίου, ο Αμερικανός πρέσβης υπογράμμισε πως η ρουμανική οικονομία έχει κάνει πολλά βήματα τα τελευταία 20 χρόνια, όμως είναι ενδεικτικό ότι μόνο το 22% του εργατικού δυναμικού απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα - την στιγμή που, όπως ανέφερε ενδεικτικά, το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία είναι 43%, στη Σλοβενία 40% και στην Ουκρανία 36%.

Πρόσθεσε ότι, ο ίδιος αλλά και τα υπόλοιπα στελέχη της πρεσβείας των ΗΠΑ αφιερώνουν πάρα πολύ χρόνο προσπαθώντας να στηρίξουν τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και να βοηθήσουν «στη δημιουργία ενός σωστού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με ένα διάφανο νομικό σύστημα, χωρίς διαφθορά και μια κυβέρνηση που οι αποφάσεις της θα είναι λογικές και αναμενόμενες».

Εξάλλου, σε μήνυμα του πρόεδρου της Ρουμανίας, Τράιαν Μπασέσκου, για την εκδήλωση, τονίστηκαν οι ευχαριστίες του προς τις ΗΠΑ για τη στήριξή τους σε μια πετυχημένη μετάβαση «από την τυραννία του κομμουνισμού στη δημοκρατία και από μια προγραμματισμένη οικονομία σε εκείνη της ελεύθερης αγοράς».

Ο Ρουμάνος πρόεδρος ανέφερε ακόμη στο μήνυμά του πως η χώρα του θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά στις διάφορες αποστολές του ΝΑΤΟ, αλλά και στην αμερικάνικη αντιπυραυλική ασπίδα, που θα υπάρχει και στο έδαφός της.

ZENITH