Skip to main content

Περισσότερη διαφάνεια στα stress tests ζητά το ΔΝΤ

Με πιο διαφανή τρόπο θα πρέπει να πραγματοποιούν οι ευρωπαϊκές Αρχές τα «τεστ κοπώσεως» των τραπεζών και να τα επεκτείνουν σε περισσότερα χρηματοοικονομικά ιδρύματα εκτιμά το ΔΝΤ.
Με πιο διαφανή τρόπο θα πρέπει να πραγματοποιούν οι ευρωπαϊκές Αρχές τα «τεστ κοπώσεως» των τραπεζών και να τα επεκτείνουν σε περισσότερα χρηματοοικονομικά ιδρύματα εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην ετήσια έκθεσή του για τις οικονομικές πολιτικές που ακολουθούνται στην ευρωζώνη, το Ταμείο αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις χρειάζεται να δεσμευθούν στη δημοσιονομική σταθερότητα και να αυξήσουν την ανάπτυξη μέσα από δομικές μεταρρυθμίσεις και την ενδυνάμωση των τραπεζικών τους συστημάτων. «Οι Αρχές σε γενικές γραμμές συμφωνούν με αυτή την ανάλυση, αλλά η εφαρμογή της ακόμα δεν γίνεται με ομοιογένεια», αναφέρει το ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ αναφέρει επίσης ότι αν και οι αγορές φάνηκαν να λαμβάνουν με θετικό μάτι τη διαδικασία των τεστ αντοχής των τραπεζών, «κάποια αβεβαιότητα αναφορικά με την αυστηρότητα πιθανόν να παραμείνει». Το Ταμείο αναφέρει ότι υπερβολικά πολλές τράπεζες εξακολουθούν να εξαρτώνται από την κρατική υποστήριξη και είναι ευάλωτες σε πιθανά σοκ εμπιστοσύνης.

«Για να μειωθεί σημαντικά η αβεβαιότητα και να φανεί μία μεγαλύτερη επιθυμία να αντιμετωπιστούν οι προβληματικές τράπεζες, οι αναλυτές (του ΔΝΤ) ζητούν μία πιο λεπτομερή έρευνα πάνω στα σενάρια και τα συμπεράσματα των τεστ, πιθανότατα σε θεσμικό επίπεδο», αναφέρει η έκθεση. Συμπληρώνει πως «οι αναλυτές επίσης ζήτησαν επέκταση της διαφανής χρήσης των τεστ κοπώσεως πέρα απ’ τα μεγάλα χρημ/κα ιδρύματα».

Το ΔΝΤ καταγράφει την άρνηση των Αρχών της ευρωζώνης στην ιδέα της περισσότερης διαφάνειας. «Οι Επόπτες θεώρησαν ότι κάνοντας γνωστά τα αποτελέσματα για κάθε μία τράπεζα μπορεί να επηρεαζόταν η αγορά υπερβολικά και κάποιες εθνικές Αρχές σημείωσαν ότι θα ήταν παράνομο», αναφέρει η έκθεση.

ZENITH