Skip to main content

Περισσότεροι από 300 οι νεκροί του φονικού σεισμού στη Χιλή

Τη ζωή σε πάνω από 300 ανθρώπους έχει στοιχήσει ο ισχυρότατος σεισμός, 8,8 ρίχτερ, ο οποίος έπληξε τη Χιλή διαλύοντας κτίρια και προκαλώντας προβλήματα στις μεταφορές, στην ηλεκτροδότηση, στην υδροδότ
Τη ζωή σε πάνω από 300 ανθρώπους έχει στοιχήσει ο ισχυρότατος σεισμός , 8,8 ρίχτερ,  ο οποίος έπληξε τη Χιλή , διαλύοντας κτίρια και προκαλώντας προβλήματα στις μεταφορές, στην ηλεκτροδότηση, στην υδροδότηση και άλλες υποδομές.

Αν και ο χαμηλός, μέχρι στιγμής, απολογισμός των νεκρών θεωρείται μεγάλη εύνοια της τύχης από πολλούς, ο σεισμός προκάλεσε μεγάλες ζημιές στις υποδομές της χώρας, της μεγαλύτερης παραγωγού χαλκού στον κόσμο και μιας από τις πιο σταθερές οικονομίες στη Λατινική Αμερική.

Φοβούμενοι τους μετασεισμούς, χιλιάδες πολίτες πέρασαν τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή έξω από τα σπίτια τους, σε πόλεις που υπέστησαν μεγάλες ζημιές από τον τεράστιο σεισμό.

Τουλάχιστον 500.000 σπίτια υπέστησαν μεγάλες ζημιές, όπως και εκατοντάδες δρόμοι, γέφυρες κλπ. Ο σεισμός «ερχόταν κατά κύματα και διάρκεσε πάρα πολύ. Τρία λεπτά είναι μια αιωνιότητα. Τρομοκρατηθήκαμε διότι γινόταν όλο και δυνατότερος, σαν ταινία τρόμου του Χόλιγουντ», δήλωσε η Ντολόρες, κάτοικος της πρωτεύουσας.

Όπως δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της Κονσεπσιόν, περίπου 100 άνθρωποι βρίσκονται παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια κτηρίου στην πόλη, το οποίο κατέρρευσε χθες από τον ισχυρό σεισμό.

Παράλληλα, ο τεράστιος σεισμός έχει προκαλέσει τσουνάμι, που στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων στο νησί Χουάν Φερνάντες της Χιλής και προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στην πόλη-λιμάνι Ταλκαουάνο. Τα σεισμικά κύματα έφθασαν ως την Ιαπωνία, με ύψος 90 εκατοστά, και τη Ρωσία, με ύψος 80 εκατοστά, με τις αρχές της Ιαπωνίας να διατάζουν την εκκένωση χιλιάδων ανθρώπων από παράκτιες περιοχές, όπως συνέβη και στις νήσους Κουρίλες και στην Καμτσάτκα, όπου πάντως ήρθη πριν λίγο.

Η πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ δήλωσε ότι επλήγησαν δύο εκατομμύρια άνθρωποι. Πρόσθεσε ότι οι αξιωματούχοι προσπαθούν ακόμα να αποτιμήσουν την « τεράστια ζημιά» που υπέστη η χώρα.

Ο σεισμός θα αποτελέσει την πρώτη πρόκληση για τον συντηρητικό πολιτικό και δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Σεμπαστιάν Πινιέρα, που εξελέγη πρόεδρος τον Ιανουάριο και θα αναλάβει καθήκοντα σε δύο εβδομάδες.

«Ετοιμαζόμαστε για ένα πρόσθετο έργο, ένα έργο που δεν αποτελούσε μέρος του κυβερνητικού μας σχεδίου: την ανάληψη της ευθύνης για την ανοικοδόμηση της χώρας» , είπε στους δημοσιογράφους χθες Σάββατο. «Θα είναι ένα πολύ δύσκολο έργο και θα χρειαστούμε πόρους».

Ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ο σεισμός θα έχει βαρύτατες συνέπειες στην οικονομία της Χιλής, καθώς στις πληγείσες περιοχές βρίσκονται σημαντικές υποδομές του βιομηχανικού και του αγροτικού τομέα. Αναμένεται πιθανώς να υπάρξουν πιέσεις και στο νόμισμα της χώρας. Ωστόσο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι η βιομηχανία χαλκού έχει αρκετά αποθέματα για να καλύψει τις υποχρεώσεις της παρά την διακοπή της παραγωγής σε δύο μεγάλα μεταλλεία.

ZENITH