Skip to main content

Περισσότεροι από 36.000 Έλληνες έχουν εμβολιαστεί

Έκκληση να εμβολιαστούν όλοι στη Βόρεια Ελλάδα απευθύνει μέσω της Voria.gr η διοικήτρια του ΕΚΕΠΥ Βόρειας Ελλάδας, Τζίνα Λεπτοκαρίδου-Λακασά.
του Δημήτρη Τσάκωνα
tsakonas@voria.gr

Περισσότεροι από 36.000 Έλληνες έχουν εμβολιαστεί από τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, οπότε ξεκίνησε ο εμβολιασμός των ειδικών ομάδων πληθυσμού. Οιαρμόδιοι εμφανίζονται αισιόδοξοι για τον αυξητικό ρυθμό που φαίνεται ναακολουθεί από μέρα σε μέρα ο εμβολιασμός. «Είμαι ικανοποιημένη από τηνπροσέλευση του κόσμου. Δεν είμαι ικανοποιημένη από τον εμβολιασμό αυτώνπου έπρεπε πρώτα να εμβολιαστούν, των γιατρών και των νοσηλευτών», επισημαίνει στη Voria.gr η  διοικήτρια του ΕΚΕΠΥ Βόρειας Ελλάδας, κυρία Λεπτοκαρίδου-Λακασά. Η ίδια τονίζει την ανάγκη  ειδικά για τηΒόρεια Ελλάδα να κάνουν όλοι το εμβόλιο.

Συνολικά, οι Έλληνες που έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα φτάνουν τους 36.123. Ο εμβολιασμός ξεκίνησε από τις ειδικές ομάδες πληθυσμού με χρόνια νοσήματα από την ηλικία των 6 μηνών και άνω, τους αιμοδότες και τα άτομα που φροντίζουν βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών.

Την 1η Δεκεμβρίου αρχίζει ο εμβολιασμός υγιών ομάδων πληθυσμού, με τα άτομα ηλικίας 4-49 ετών και τους υπηρετούντες σε υπηρεσίες απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους. Ακολουθούν στις 7 Δεκεμβρίου οι εμβολιασμοί για τα υγιή άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.

Στο μεταξύ, έτοιμο είναι και το εμβολιαστικό κέντρο της νομαρχίας Θεσσαλονίκης το οποίο από Δευτέρα θα δέχεται όποιον ενδιαφέρεται να εμβολιαστεί. Παράλληλα, θα λειτουργούν και εμβολιαστικά κέντρα τόσο στη Μοναστηρίου όσο και στο Υγειονομείο Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Συναγερμός στα νοσοκομεία

Συναγερμός έχει σημάνει στα νοσοκομεία από το κύμα πανδημίας καθώς τις τελευταίες ημέρες διπλασιάστηκαν τα κρούσματα. Δραματική προειδοποίηση των επιστημόνων να γίνει άμεσα το εμβόλιο από τον γενικό πληθυσμό.

«Το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης θεωρείται ασφαλές και για τα παιδιά από 6 μηνών έως 4 ετών», δήλωσε η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας Γρίπης, Ελένη Γιαμαρέλου.

Δεκατέσσερις οι θάνατοι από τη νέα γρίπη

Τα δεκατέσσερα έχουν φτάσει πλέον τα θύματα της νέας γρίπης στην Ελλάδα. Η εξάπλωση του ιού είναι ραγδαία και τα περιστατικά επιπλοκών πληθαίνουν. Μέχρι σήμερα, 27 άνθρωποι -  ανάμεσά τους και παιδιά - νοσηλεύονται στην εντατική με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), στον κατάλογο των θυμάτων του ιού προστέθηκε μια 48χρονη γυναίκα με ιστορικό παχυσαρκίας η οποία νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες σε μονάδα εντατικής θεραπείας στη Θεσσαλονίκη. Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί και ο θάνατος ενός 74χρονου άνδρα, ο οποίος επίσης είχε παρουσιάσει σοβαρές επιπλοκές μετά την προσβολή του από τον ιό Η1Ν1 της νέας γρίπης. Ο ηλικιωμένος είχε ιστορικό κακοήθειας.

Παράλληλα, πέντε ακόμη ασθενείς εισήχθησαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας και νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με το ΕΚΕΠΥ, ανάμεσά τους είναι και ένα 13χρονο αγόρι που πάσχει ταυτόχρονα από νευρομυική πάθηση. Οι υπόλοιποι τέσσερις σοβαρά ασθενείς της νέας γρίπης είναι μια γυναίκα 46 ετών με ιστορικό αυτοάνοσου νοσήματος. Μια ακόμη γυναίκα 70 ετών νοσηλεύεται με τον ιό της νέας γρίπης και έχει ιστορικό οξείας παγκρεατίτιδας. Τέλος, δυο άντρες ο πρώτος 63 ετών με ιστορικό κακοήθειας και ο δεύτερος 63 ετών χωρίς ιστορικό υποκείμενης νόσου.

ZENITH