Skip to main content

Περισσότεροι από 700 οι νεκροί στη Χιλή

Περισσότεροι από 700 νεκροί έχουν εντοπιστεί μετά τον τρομακτικό σεισμό των 8,8 Ρίχτερ που έπληξε τη Χιλή τα ξημερώματα του Σαββάτου.Σχεδόν 10.000 στρατιώτες επιστρατεύτηκαν στην περιοχή για να επιβάλ
Περισσότεροι από 700 νεκροί έχουν εντοπιστεί μετά τον τρομακτικό σεισμό των 8,8 Ρίχτερ που έπληξε τη Χιλή τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Σχεδόν 10.000 στρατιώτες επιστρατεύτηκαν στην περιοχή για να επιβάλουν την τάξη, καθώς παρατηρούνται φαινόμενα λεηλασιών.

Η πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ δήλωσε ότι είναι πιθανό να αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι, ενώ κάποια χωριά παραμένουν απομονωμένα λόγω των κατεστραμμένων δρόμων. Αρχικά δεν απηύθυνε έκκληση για διεθνή βοήθεια, ωστόσο στη συνέχεια η κ. Μπατσελέτ δήλωσε ότι κάποιες προσφορές θα γίνουν αποδεκτές. Όπως είπε, υπάρχει ανάγκη για φορητά νοσοκομεία, προσωρινές γέφυρες, σταθμούς καθαρισμού νερού και σωστικά συνεργεία.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της αμερικανικής εταιρείας υπολογισμού κινδύνου Eqecat, το κόστος εκτιμάται μεταξύ 15 και 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ή 10 με 20% του ΑΕΠ της Χιλής.

Περίπου 1,5 εκατομμύρια σπίτια υπέστησαν μεγάλες ζημιές, όπως και εκατοντάδες δρόμοι, γέφυρες και ιστορικά κτίρια. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους σεισμούς των τελευταίων 100 ετών.

Από το σεισμό που σημειώθηκε στις 3.34 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) του Σαββάτου,  προκλήθηκαν σοβαρότατα προβλήματα στις μεταφορές, την ηλεκτροδότηση, την υδροδότηση και σε άλλες υποδομές.

Εν τω μεταξύ, το κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι του Ειρηνικού Ωκεανού ήρε το συναγερμό που είχε σημάνει, καθώς δεν υπήρξε τσουνάμι σε πολλές περιοχές όπου υπήρχαν φόβοι για μεγάλα κύματα. Στη Χιλή ωστόσο, πολλές παράκτιες περιοχές πλημμύρισαν. Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της χώρας Φρανσίσκο Βιδάλ επέρριψε ευθύνες στο ναυτικό για την καθυστερημένη έκδοση σήματος κινδύνου για τσουνάμι.

ZENITH