Skip to main content

Πεταλωτής: Διερευνούμε τους συστηματικούς φοροφυγάδες

Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η διαπόμπευση αλλά η συστηματική διερεύνηση των φοροφυγάδων, δήλωσε ο Γιώργος Πεταλωτής, χαρακτηρίζοντας πολύ προσεκτικά επιλεγμένη τη δημοσιοποίηση των ονομάτων.
«Εμείς έχουμε επιλέξει έναν τρόπο όχι για να κάνουμε διαπόμπευση, απλώς επιλογή της κυβέρνηση είναι να διερευνά ποιοι είναι οι συστηματικοί φοροφυγάδες και είναι πολύ προσεκτικά επιλεγμένη η δημοσιοποίηση ονομάτων», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Εξήγησε δε ότι δεν υπάρχει πρόθεση διαπόμπευσης κανενός και ότι «φυσικά δεν θα δημοσιεύονται ονόματα κάποιων πολιτών που οφείλουν στο δημόσιο για διάφορους λόγους».

«Αλλά τους συστηματικούς φοροφυγάδες που βγάζουν πάρα πολλά χρήματα και δεν τα δηλώνουν, θα τα δημοσιοποιούμε γιατί υπάρχει και μια διαφάνεια στη δημόσια ζωή, που πρέπει να την ακολουθούμε», επισήμανε.

Σχετικά με το αν υπάρχει λίστα με συστηματικούς φοροφυγάδες από τον καλλιτεχνικό χώρο, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι σε όλους τους χώρους υπάρχουν συστηματικοί φοροφυγάδες και ότι σε ορισμένους χώρους η φοροδιαφυγή είναι μεγαλύτερη.

Υπογράμμισε δε ότι ειδικά όπου διαπιστώνεται συστηματική φοροδιαφυγή και υπάρχουν και μεγαλοοφειλέτες, κατά προτεραιότητα θα ελέγχεται αυτός ο χώρος, όπως ήδη γίνεται.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν εφοριακοί που δεν έχουν κάνει δήλωση, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι το υπουργείο Οικονομικών πλέον έχει αλλάξει ρότα και έχει ως πρώτο μέλημα την είσπραξη εκείνων των οφειλόμενων προς το δημόσιο, αλλά και να σταματήσουν τέτοιες συμπεριφορές που θεωρούνταν αυτονόητες έως τώρα.

«Κάθε μέρα βλέπουμε στη δημοσιότητα ενέργειες των κρατικών λειτουργών που αφορούν στο υπουργείο Οικονομικών, κάθε μέρα βλέπουμε να ελέγχονται και όλοι εκείνοι οι κρατικοί λειτουργοί που είναι επιφορτισμένοι από το νόμο με το καθήκον να αποτυπώνουν και να εισπράττουν τα οφειλόμενα», είπε ο κ. Πεταλωτής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι μιλάει για προϊστάμενους δημόσιων οικονομικών υπηρεσιών που δεν πιάνουν τους στόχους τους, για δημόσιους λειτουργούς του υπουργείου Οικονομικών που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους και τόνισε ότι νομοθετικά υπάρχει ένα οπλοστάσιο, ώστε αυτοί να έχουν τις συνέπειες, εφόσον υπάρχει δόλος.

Ερωτηθείς για το ζήτημα των προσλήψεων στη Βουλή κατά τους τελευταίους μήνες, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι είναι θέμα σύσσωμου του πολιτικού κόσμου και του κοινοβουλίου.

Επισήμανε ακόμη ότι ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος έχει δεσμευτεί ότι δεν θα επιτρέψει να γίνουν ξανά τέτοιου είδους προσλήψεις, που έγιναν με πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης και «είναι τα απόνερα μιας πολιτικής που δεν υπολόγιζε το δημόσιο χρήμα και τον ελληνικό λαό».

«Από εδώ και πέρα αυτά σταματούν», σημείωσε ο κ. Πεταλωτής και πρόσθεσε ότι «δεν θα διατηρηθεί το καθεστώς αυτό», εξηγώντας ότι δεν θα υπάρχει η δυνατότητα μετακλητός υπάλληλος να γίνει μόνιμος.

Tέτοιου είδους φημολογία και λασπολογία δεν μάς αγγίζει, λέει ο Πεταλωτής

«Η κυβέρνηση δεν παραλύει με τις φημολογίες, αλλά είναι μια πραγματικότητα ότι δηλητηριάζεται η δημόσια ζωή από μια τέτοια ακατάσχετη φημολογία σε σχέση με πολιτικά πρόσωπα και ιδιαίτερα μέλη της κυβέρνησης» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Επισήμανε ότι είναι ευθύνη όλων να ανακοπεί αυτό το όργιο φημών και σημείωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα του Έλληνα πολίτη και ότι «τέτοιου είδους φημολογία και λασπολογία δεν μάς αγγίζει».

Ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι σύσσωμο το πολιτικό δυναμικό της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ δουλεύει και συμπλήρωσε ότι τα αποτελέσματα ως προς τη λειτουργία του κράτους της δημόσιας ζωής και της οικονομίας φαίνονται.

«Όλοι όσοι λασπολογούν ακατάσχετα πίσω από την ανωνυμία της τεχνολογίας, θα πάρουν και την απάντησή τους» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς πώς θα δοθεί αυτή η «απάντηση», ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι εκείνοι που ισχυρίζονται ανώνυμα όλες αυτές τις φήμες και τις απαράδεκτες ιστορίες που ξετυλίγονται, θα διαψευστούν εκ των πραγμάτων.

Ερωτηθείς εάν όλα αυτά τα φαινόμενα είναι μέρος ενός σχεδίου στοχοποίησης της κυβέρνησης, γιατί προχωρά σειρά μεταρρυθμίσεων, ανέφερε ότι οι εκτιμήσεις που γίνονται είναι πολλές, αλλά στόχος της κυβέρνησης είναι να λύνει τα προβλήματα του πολίτη.

Ο κ. Πεταλωτής είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν θα παρεκκλίνει από αυτόν το στόχο της «ό,τι και να διαδίδεται ή ό,τι συμφέροντα και εάν χτυπιούνται».

ZENITH