Skip to main content

Πεταλωτής: «Το αγροτικό ζήτημα είναι υπαρκτό και το γνωρίζουμε»

Ο κ. Πεταλωτής δήλωσε ότι η κυβέρνηση προωθεί νέα νομοθετική ρύθμιση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την ενοποίηση και ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος.
«Το αγροτικό ζήτημα είναι υπαρκτό και το γνωρίζουμε. Από την πρώτη μέρα ασχοληθήκαμε ενεργά», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει προχωρήσει η κυβέρνηση για τους αγρότες.

Ο κ. Πεταλωτής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση προωθεί νέα νομοθετική ρύθμιση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την ενοποίηση και ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος. Η πρόταση είναι έτοιμη προς διαβούλευση, ώστε να υπάρξει ένα νέο συνδικαλιστικό κίνημα που θα εκφράσει τους νέους αγρότες και την αγροτική και γεωργική παραγωγή με σύγχρονα πρότυπα, πρόσθεσε. Είπε ακόμα ότι θα κληθούν οι ίδιοι οι αγρότες και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να συνδιαμορφώσουν το θεσμικό πλαίσιο του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι το αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα, έως τώρα, έχει προσφέρει πολλά, σημειώνοντας ότι από το 1981 και έπειτα «το ΠΑΣΟΚ έφερε στην επιφάνεια τους αγρότες και τους έκανε ισότιμους πολίτες. Οι εποχές αλλάζουν και απαιτείται μια σύγχρονη μορφή συνδικαλιστικών οργανώσεων», υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο δίκαιος και χωρίς προαπαιτούμενα διάλογος με τους αγρότες είναι απαραίτητος και η συμβολή τους στην εποικοδομητική επίλυση των χρόνιων ζητημάτων τους είναι εκ των ων ουκ άνευ. Σημείωσε, δε, ότι «μορφές όμως κινητοποίησης όπως αυτές του κλεισίματος εθνικών και διεθνών δρόμων είναι ατελέσφορες, δεν ωφελούν κανέναν και πρώτα απ΄ όλα τους ίδιους τους αγρότες, συνολικά την κοινωνία και, τελικά, την ίδια την Ελλάδα. Γι’ αυτό το λόγο οι πολίτες αδυνατούν να κατανοήσουν και να δικαιολογήσουν τις κινητοποιήσεις αυτές, με αποτέλεσμα να θολώνεται το πραγματικό μήνυμα που θέλουν να στείλουν οι αγρότες μας για τα δίκαια αιτήματά τους, τα οποία ήδη αναγνωρίζουμε», υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση επιμένει να καλεί τους αγρότες σε διάλογο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι από τη στιγμή που υπάρχουν τα προβλήματα των αγροτών, οι πολίτες δεν μπορούν να κατανοήσουν τέτοιου είδους κινητοποιήσεις που δημιουργούν «άσχημες» συνθήκες για τις συγκοινωνίες, τη μεταφορά αγαθών και προσώπων που δημιουργούν ακόμα και ζητήματα με τις γειτονικές μας χώρες.

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Ν.Δ., ο κ. Πεταλωτής τη χαρακτήρισε «τουλάχιστον υποκριτική», καθώς, όπως εξήγησε, «αφενός λέει ότι είναι κατά των μπλόκων, στην πράξη όμως τα στελέχη της κάνουν διαφορετικά πράγματα». Ακόμα, διερωτήθηκε αν μέσα σε τρεις μήνες εντάθηκαν σε τόσο μεγάλο βαθμό τα προβλήματα των αγροτών, για τα οποία ευθύνεται το ΠΑΣΟΚ και τόνισε πως η ΝΔ χρησιμοποίησε τον αγροτικό κόσμο ευκαιριακά και πελατειακά με επιδοτήσεις που έδινε με «θολούς» τρόπους, «αμφίβολη αποτελεσματικότητα» και κριτήρια «καθαρά κομματικά». Εξέφρασε δε τη θέση ότι «τέτοιου είδους ευκαιριακές» επιδοματικές πολιτικές αποτελούν «υπεκφυγή» των μεγάλων ζητημάτων.

«Δεν αποδίδουμε τίποτα», τόνισε ο κ. Πεταλωτής, ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση αποδίδει πολιτικά κίνητρα στις κινητοποιήσεις. Απαντώντας σε συμπληρωματική ερώτηση, ο εκπρόσωπος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «οι κινητοποιήσεις των αγροτών έχουν νόημα ως προς τα αιτήματά τους, το αν τους εκμεταλλεύονται κάποιοι πολιτικοί οργανισμοί είναι άλλο ζήτημα». Είπε δε ότι η συμμετοχή στα μπλόκα δεν σημαίνει και υποκίνηση από ένα συγκεκριμένο κόμμα και συμπλήρωσε ότι «εμείς θέλουμε να μείνουμε στην επίσημη αντίδραση των κομμάτων, αλλά βλέπουμε και τι γίνεται και στην πραγματικότητα».

Ερωτηθείς εάν υπήρξε «κυβερνητική αδράνεια», με αποτέλεσμα η κα Κατερίνα Μπατζελή να βρεθεί «μόνη της με τα μπλόκα», καθώς επίσης και εάν στο χτεσινό άτυπο υπουργικό συμβούλιο ζητήθηκε να υπάρξει καθολική στήριξη της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «δεν είναι μόνη της με τα μπλόκα», ότι «επ΄ ουδενί μπορούμε να δεχτούμε ότι δεν υπάρχει στήριξη», ότι «υπάρχει σύσσωμη στήριξη από την κυβέρνηση» και «συλλογική δράση». Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι στο τέλος θα πρυτανεύσει η λογική και ότι η πρόσκληση για διάλογο θα γίνει δεκτή από τους αγρότες.

ZENITH