Skip to main content

Πέταξε το γάντι ο Σαμαράς, το σήκωσε η Ντόρα

Εγώ δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση μου, αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τη μάχη μια τέτοια δύσκολη στιγμή ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της ΝΔ. Θέμα ηγεσίας έθεσε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Το γάντι σε όσους τον αμφισβητούν για τη θέση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, έριξε σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ΚΟ του κόμματος. «Εγώ δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση μου, αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τη μάχη μια τέτοια δύσκολη στιγμή», ήταν το μήνυμά του στο εσωτερικό του κόμματος, σε μία συνεδρίαση που διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών.

Ο κ. Σαμαράς προκάλεσε τους «δελφίνους» επισημαίνοντας πως «όποιος νομίζει ότι είναι καλό για την παράταξη ή για τη χώρα να θέσει θέμα προέδρου εδώ και τώρα και να πάρει την ευθύνη να κινήσει τις καταστατικές διαδικασίες».

Ταυτοχρόνως, ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρότι, όπως είπε, σκέφτηκε την διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου, σημείωσε πως θα ανακοινώσει εθνική συνδιάσκεψη, ώστε να υπάρξει ένας ευρύτατος διάλογος στη βάση για την επικαιροποίηση της ιδεολογικής ταυτότητας του κόμματος.

Κατά τον πρώην πρωθυπουργό, ο βασικός λόγος για τον οποίο η ΝΔ δεν πρέπει να προκηρύξει έκτακτο συνέδριο είναι επειδή «τα πράγματα κινούνται πολύ γρήγορα εις βάρος της κυβέρνησης και θα κινηθούν πολύ γρήγορα τις επόμενες εβδομάδες και μήνες που θα είναι, όπως είπε, κρίσιμοι».

«Ακριβώς επειδή η χώρα θα περάσει πολύ δύσκολα και η παράταξη θα κληθεί να παίξει πρωτόγνωρους ρόλους, θέλω να έχουνε τα χέρια μας λυμένα, να είστε απόλυτα ενωμένοι και απερίσπαστοι, θέλω να τελειώνουμε με την όποια εσωστρέφεια από σήμερα. Όχι για να την αφήσουμε να υφέρπει. Γιατί αν υφέρπει θα κάνουμε το μεγαλύτερο δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ», συμπλήρωσε.

«Όποιος, λοιπόν, βλέπει αλλιώς τα πράγματα, τον καλώ να το πει τώρα. Να το συζητήσουμε τώρα. Μα το λήξουμε σήμερα. Και αν κάποιος νομίζει ότι είναι καλό για την παράταξη ή για τη χώρα να θέσει θέμα Προέδρου, να το πει τώρα και να πάρει την ευθύνη να κινήσει τις καταστατικές διαδικασίες».

Ο κ.Σαμαράς προανήγγειλε σαρωτικές αλλαγές σχεδόν σε όλα τα επίπεδα του κομματικού μηχανισμού, ανάθεση περισσότερων αρμοδιοτήτων σε πρόσωπα αλλά και τη δημιουργία νέων οργάνων.

Δεν παρέλειψε, δε, να εξαπολύσει δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το ζήτημα των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, τονίζοντας πως η ΝΔ θα αποτελέσει «τον χώρο προστασίας των διωκόμενων από την κυβέρνηση».

Σε ό,τι αφορά την ήττα στις βουλευτικές εκλογές, με δόση αυτοκριτικής ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι η βασικότερη αιτία ήταν το γεγονός πως «οι πολίτες κατά βάση ψήφισαν αντιμνημονιακά».

Αμέσως μετά την ομιλία Σαμαρά στην κοινοβουλευτική ομάδα αποχώρησαν από την συνεδρίαση ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Θέμα ηγεσίας έθεσε η Ντόρα Μπακογιάννη

Εκτακτο συνέδριο για την επανίδρυση του κόμματος ζήτησε η Ντόρα Μπακογιάννη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, τονίζοντας χαρακτηριστικά, προς τον πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά, ότι στο παρελθόν όποιος πρόεδρος έχανε εκλογές παραιτείτο.

«Είτε μας αρέσει είτε όχι, η Ελλάδα γύρισε σελίδα, οφείλουμε να αφήσουμε πίσω τις νοοτροπίες και πρακτικές που μας έφεραν εδώ, να διαμορφώσουμε σύγχρονο ξεκάθαρο πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι αρχηγοί της παράταξης μετά από ήττες παραιτούντο. Ούτε κακοί πρωθυπουργοί ήταν ούτε κακοί αρχηγοί. Αλλά υπέβαλαν την παραίτησή τους διότι ήξεραν μία απλή αλήθεια: ότι η προσπάθεια δικαίωσης του δικού τους έργου υπονόμευε την προοπτική της επόμενης ημέρας. Για να προχωρήσουμε στο μέλλον χρειάζεται πάραυτα να γίνει έκτακτο συνέδριο. Ενα συνέδριο όπου θα συζητηθούν τα πάντα, η λειτουργία, η εσωκομματική δημοκρατία τα οργανωτικά, η στρατηγική τα πρόσωπα» είπε η χαρακτηριστικά η κα Μπακογιάννη και πρόσθεσε:

«Να αποκατασταθεί η εσωκομματική δημοκρατία. Για την ηγεσία της ΝΔ οι έννοιες εσωκομματική δημοκρατία, συλλογικότητα και αξιοκρατία εθεωρούντο ταυτόσημες με την υπονόμευση. Η ΝΔ στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα κράτησε τις πόρτες κλειστές, λειτούργησε με τη λογική της κλειστής ομάδας».


Θέμα έκτακτου συνεδρίου έθεσε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος ωστόσο υιοθέτησε εν πολλοίς την άποψη του πρόεδρου του κόμματος, λέγοντας ότι όποιος θέλει να θέσει θέμα ηγεσίας, να το θέσει στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Υπέρ της άποψης Σαμαρά ότι δεν απαιτείται συνέδριο σε αυτή τη φάση τάχθηκε ο πρώην υπουργός Μάκης Βορίδης.

 

ZENITH