Skip to main content

Πέτρινο τείχος 23.000 ετών στην Καλαμπάκα

Ένα από τα αρχαιότερα τεχνικά έργα στον κόσμο έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο προϊστορικό σπήλαιο της Θεόπετρας, κοντά στην Καλαμπάκα του νομού Τρικάλων. Πρόκειται για ένα πέτρινο τοίχος ηλικ
Ένα από τα αρχαιότερα τεχνικά έργα στον κόσμο έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο προϊστορικό σπήλαιο της Θεόπετρας, κοντά στην Καλαμπάκα του νομού Τρικάλων. Πρόκειται για ένα πέτρινο τείχος ηλικίας 23.000 ετών. Στο συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο  διεξάγονται έρευνες εδώ και 25 χρόνια από ομάδες Ελλήνων παλαιοντολόγων. Η χρονολόγηση του τεχνητού λιθοσωρού – τείχους, που περιορίζει την είσοδο του σπηλαίου κατά τα 2/3, έγινε με η μέθοδο της Οπτικής Φωταύγειας.

 Τα αποτελέσματα της χρονολόγησης απέδωσαν μια μέση ηλικία 23.000 ετών και πιστοποιούν το έργο της κατασκευής του λιθοσωρού ως το αρχαιότερο μέχρι σήμερα γνωστό τεχνικό έργο στον Ελλαδικό χώρο και πιθανόν παγκοσμίως. Η ηλικία συμπίπτει απόλυτα με την ψυχρότερη περίοδο της τελευταίας παγετώδους εποχής και υποδηλώνει ότι το έργο κατασκευάστηκε από τους παλαιολιθικούς οικιστές του σπηλαίου για να προστατευθούν από το τότε δριμύ ψύχος. Η χρονολόγηση πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο Αρχαιομετρίας του κέντρου «Δημόκριτος» από την ερευνητική ομάδα των Ν. Ζαχαριά, επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Δρ. Ι. Μπασιάκου, διευθυντή ερευνών του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος».

ZENITH