Skip to main content

Πέτυχε ή όχι το stress test της Παρασκευής;

Η διατραπεζική αγορά και το αν οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν στο εξής να δανείζονται από αυτή θα κρίνει την επιτυχία του εγχειρήματος.
Με τα βλέμματα στραμμένα στη διατραπεζική αγορά είναι από χθες το μεσημέρι η ελληνική - κι όχι μόνο - τραπεζική κοινότητα. Ο λόγος είναι προφανής: Όπως υποστηρίζουν όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος, από τη συμπεριφορά και τον τρόπο αντίδρασης της συγκεκριμένης αγοράς θα εξαρτηθεί εν πολλοίς το αν πέτυχε ή όχι το τελευταίο, πανευρωπαϊκό στρες τεστ των τραπεζών.

Αν οι τράπεζες αρχίζουν και πάλι να δανείζονται μεταξύ τους αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι η εμπιστοσύνη αρχίζει να αποκαθίσταται στις μεταξύ τους σχέσεις, τότε το όλο εγχείρημα θα έχει αποδώσει κάποιους καρπούς. Αν όμως η διατραπεζική εξακολουθήσει να είναι κλειστή, κυρίως για τις ελληνικές, τις ισπανικές και τις πορτογαλικές τράπεζες, όπως τουλάχιστον συνέβαινε έως την Παρασκευή, τότε εμπράκτως θα αποδειχθεί ότι ο έλεγχος κόπωσης απέτυχε.

Χθες, πρώτη μέρα λειτουργίας της διατραπεζικής μετά τα αποτελέσματα της Παρασκευής, η κίνηση ήταν μουδιασμένη, οπότε δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. «Κάτι οριστικό θα μπορεί κανείς να πει μετά την παρέλευση μιας εβδομάδας», έλεγε το απόγευμα στέλεχος dealing room μεγάλης εμπορικής τράπεζας στην Αθήνα. Έως τότε, όπως είναι φυσικό, η αγωνία θα κορυφώνεται, καθώς, ως γνωστόν, η έλλειψη ρευστότητας είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της αγοράς σήμερα.

ZENITH