Skip to main content

Πιερία: Παραπέμπονται τέσσερις για παράνομες ηλεκτροδοτήσεις αυθαιρέτων

Τοπογράφος, διευθυντής και δύο υπάλληλοι της ΔΕΗ κάθονται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

του Βασίλη Παπαναστασούλη

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν ένας τοπογράφος μηχανικός, ο διευθυντής και άλλοι δύο υπάλληλοι της ΔΕΗ για παράνομες ηλεκτροδoτήσεις αυθαιρέτων, στο νομό Πιερίας. Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης παραπέμπονται να δικαστούν για τα αδικήματα της απάτης, της πλαστογραφίας και της συνέργειας στην απάτη ενώ άλλοι τρεις υπάλληλοι της ΔΕΗ απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες.  

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι εξαπάτησαν 132 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων ακινήτων εισπράττοντας το συνολικό ποσό των 187.431 ευρώ. Όπως επισημαίνεται, οι παράνομες ηλεκτροδοτήσεις πραγματοποιήθηκαν στις περιοχές Κορινού, Δίου, Πλάκας, Λιτόχωρου ,Ν.Πόρων, Πλαταμώνα κ.α, από τον Φεβρουάριο του 2001 έως τον Σεπτέμβριο του 2009.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι ο βασικός κατηγορούμενος τοπογράφος-μηχανικός έπειθε τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων ακινήτων, τα οποία χτίστηκαν μετά το 1955 -που άρχισε να ισχύει η υποχρεωτική έκδοση οικοδομικών αδειών- ότι έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην ηλεκτροδότησή τους. Αναφέρεται επίσης ότι εισέπραττε από τον καθένα χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν  από 250 έως και 3.000 ευρώ, συνέτασσε πλαστή έκθεση με φωτογραφία άλλου ακινήτου και την κατέθετε στην πολεοδομία.

Ο διευθυντής της τοπικής ΔΕΗ κατηγορείται ότι αναλάμβανε προσωπικά όλες τις υποθέσεις ηλεκτροδότησης των ακινήτων, ενώ έπρεπε να διαβιβάζει τις αιτήσεις και τις εκθέσεις στον προϊστάμενο του Τμήματος Χρηστών της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Οι υπόλοιποι δύο υπάλληλοι της ΔΕΗ κατηγορούνται ότι πραγματοποιούσαν τις παράνομες συνδέσεις ρεύματος στα αυθαίρετα σπίτια.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν ανέλαβε καθήκοντα ο νέος προϊστάμενος που αντιλήφθηκε, το 2007, πως οι σχετικοί φάκελοι δεν περνούσαν από τον ίδιο, αλλά είχαν ανατεθεί απευθείας από το διευθυντή στους υπαλλήλους του τμήματός του. Ξεκίνησε εσωτερική έρευνα, μετά την  αναφορά στην περιφερειακή διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας της ΔΕΗ, και εξετάστηκαν όλοι οι φάκελοι ηλεκτροδοτήσεων των τελευταίων χρόνων σε συνδυασμό με τις εκθέσεις που είχε υποβάλει ο συγκεκριμένος τοπογράφος-μηχανικός.

ZENITH