Skip to main content

Πήγαν να αφαιρέσουν καταρράκτη και έχασαν το φως τους...

Σοκ έχει προκαλέσει στη Βόρεια Ελλάδα, και όχι μόνο, η υπόθεση των 13 ασθενών που μολύνθηκαν από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη σε ιδιωτική κλινική των Σερρών και κινδυνεύουν να χάσουν το φως τους.
Σοκ έχει προκαλέσει στη Βόρεια Ελλάδα, και όχι μόνο, η τραγική κατάληξη των τριών ασθενών που μολύνθηκαν από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη κατά από εγχείρηση καταρράκτη σε ιδιωτική κλινική των Σερρών και έχασαν το φως τους. Άλλοι δέκα ασθενείς, οι οποίοι επίσης μολύνθηκαν κατά τη διάρκεια επέμβασης στην κλινική των Σερρών, χειρουργήθηκαν σε πανεπιστημιακή κλινική της Θεσσαλονίκης και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων για την κατάστασή τους αναμένεται να γίνουν γνωστά σε διάστημα περίπου μιας εβδομάδας. Όπως δήλωσε στη Voria.gr ο αναπληρωτής καθηγητής οφθαλμολογίας του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Περικλής Μπραζιτίκος, από τους 13 ασθενείς, οι πέντε δεν διατρέχουν πλέον κίνδυνο ενώ οσον αφορά τους υπόλοιπους πέντε ασθενείς, χαρακτήρισε την κατάστασή τους «μέτρια». 

Συνολικά δεκατρείς ηλικιωμένοι υποβλήθηκαν σε απλή οφθαλμολογική επέμβαση αφαίρεσης καταρράκτη την προηγούμενη εβδομάδα, στην ίδια ιδιωτική κλινική και από τους ίδιους γιατρούς. Οι ασθενείς μια ημέρα μετά την επέμβαση παρουσίασαν συμπτώματα ενδοφθαλμίτιδας και προσέφυγαν σε πανεπιστημιακές κλινικές της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πιθανότερες αιτίες πρόκλησης της σοβαρής, μαζικής λοίμωξης είναι: η ελλιπής αποστείρωση των ιατρικών εργαλείων, η μη σχολαστική απολύμανση της αίθουσας των χειρουργείων και το ενδεχόμενο προβληματικών υλικών (ενδοφακοί, υγρά πλύσης και αναρρόφησης).

Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας έδωσε εντολή στην ιδιωτική κλινική των Σερρών να κλείσει τα χειρουργεία.

ZENITH