Skip to main content

Πιο αισιόδοξη για την επόμενη μέρα η τρόικα

Συγκρατημένα αισιόδοξο μήνυμα έστειλαν οι ελεγκτές της τρόικας στη σημερινή συνέντευξη τύπου, όπου παρουσίασαν τα αποτελέσματα του τακτικού ελέγχου της ελληνικής οικονομίας.
Συγκρατημένα αισιόδοξο μήνυμα έστειλαν οι ελεγκτές της τρόικας στη  σημερινή συνέντευξη τύπου, όπου παρουσίασαν τα αποτελέσματα του τακτικού ελέγχου της ελληνικής οικονομίας.

Ναι μεν προειδοποίησαν ότι ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί στα ύψη και συγκεκριμένα στο 4,7%, σε σχέση με το 1,9% που ήταν η αρχική εκτίμηση, καθώς και παραδέχθηκαν ότι υπάρχει θέμα με τα έσοδα, εμφανίστηκαν όμως ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το σύνολο της χρονιάς.

«Τα ποσοτικά κριτήρια για τις επιδόσεις στο τέλος Ιουνίου έχουν όλα επιτευχθεί, χάρη στην αποφασιστική εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος και των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που προχωρούν γρηγορότερα από το πρόγραμμα», υπογραμμίζει η τρόικα.

Απέκλεισαν τη λήψη νέων φόρων, ωστόσο υπογράμμισαν τις δυσκολίες στην ενίσχυση της φορολογίας εξαιτίας της φοροδιαφυγής στα υψηλά κλιμάκια εισοδήματος και περιουσίας. Παράλληλα, τόνισαν ότι οι συνταξιούχοι από την πλευρά τους πρόσφεραν ότι είχαν να προσφέρουν στη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας και τώρα θα πρέπει να συνεισφέρουν με το δικό τους μερίδιο κι άλλες κοινωνικές τάξεις.

Ωστόσο, τόνισαν ότι πρέπει να εφαρμοστούν αυστηρότεροι κανόνες για τον έλεγχο και την παρακολούθηση των δαπανών, ιδιαίτερα σε επίπεδο πέραν του τακτικού προϋπολογισμού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο δυνητικός κίνδυνος εναντίον των δημοσιονομικών στόχων.

Μετά την ουσιαστική μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, επανέλαβαν ότι η αγορά ενέργειας θα πρέπει να απελευθερωθεί και γνωστοποίησαν ότι θα ακολουθήσουν μεταρρυθμίσεις στον τομέα των μεταφορών. Δεν στάθηκαν όμως ούτε για μια στιγμή στην αρχική τους θέση ή τη φερόμενη ως θέση τους, για την πώληση του 40% των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ. «Βρισκόμαστε στην Ελλάδα για να καταθέσουμε τις εμπειρίες μας, να προτείνουμε εναλλακτικές λύσεις και βέλτιστες τακτικές που εφαρμόζονται σε διεθνές επίπεδο», επισήμανε ο επικεφαλής του τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα, Πολ Τόμσεν.

Ξεκαθάρισαν όμως και οι τρεις, ότι το ελεγκτικό τρίο δεν είναι υπεύθυνο να υποδείξει λύσεις και ότι τέτοιες αποφάσεις μπορεί να πάρει μόνο η ελληνική κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά στις απολύσεις στο δημόσιο τομέα, τα στελέχη της τρόικας επανέλαβαν ότι απαιτείται άμεση αναδιάρθρωση στις ΔΕΚΟ. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προχωρούσε σε διυπουργκή για να προχωρήσει τις αναγκαστικές μετατάξεις.

Σχετικά με την εξυγίανση του ΟΣΕ και την απώλεια θέσεων εργασίας τόνισαν ότι ο Οργανισμός «φορτώνει» 1 δισ. ευρώ χρέος κάθε χρόνο στους Έλληνες πολίτες, ενώ σε επίπεδο εξυπηρέτησης πελατείας βρίσκεται κάτω του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Τέλος, ο κ. Πολ Τόμσεν, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επιστροφής στις αγορές ομολόγων το 2011 για την Ελλάδα.

Διαβάστε την έκθεση της τρόικας εδώ.

ZENITH