Skip to main content

Πιο αυστηροί κανόνες για τους οίκους αξιολόγησης στις ΗΠΑ

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε σήμερα νέους κανόνες για τους μεγάλους οργανισμούς πιστοληπτικής αξιολόγησης, αντιδρώντας στις έρευνες που διεξάγονται σε ομοσπονδιακό και τοπικό επίπεδο στις ΗΠΑ σχετι
Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε σήμερα νέους κανόνες για τους μεγάλους οργανισμούς πιστοληπτικής αξιολόγησης, αντιδρώντας στις έρευνες που διεξάγονται σε ομοσπονδιακό και τοπικό επίπεδο στις ΗΠΑ σχετικά με υποθέσεις σύγκρουσης συμφερόντων.

Στα μέτρα που εγκρίθηκαν περιλαμβάνεται η δημιουργία συμψηφιστικού γραφείου (clearinghouse) ως ενδιάμεσο για να διαλέγει τους αξιολογητές για τράπεζες και άλλους οργανισμούς.

Το μέτρο του συμψηφιστικού γραφείου -εγκρίθηκε με 64 υπέρ και 35 κατά- θα επιτρέψει στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) να δημιουργήσει ένα συμβούλιο για τους οίκους αξιολόγησης που θα αποτελείται από επενδυτές και ανεξάρτητους κυβερνητικούς φορείς και θα ορίζει τους αξιολογητές για τους χρηματοπιστωτικούς τίτλους.

Ο Γερουσιαστής Al Franken παρουσίασε τη διάταξη προκειμένου να περιορίσει το φαινόμενο σύγκρουσης συμφερόντων που κάνει συχνά την εμφάνισή του, καθώς το υφιστάμενο σύστημα επιτρέπει σε ένα χρηματοοικονομικό ίδρυμα να πληρώνει για την αξιολόγηση σε προϊόντα του, όπως δήλωσε.

Σημειώνεται ότι η εισαγγελία της Νέας Υόρκης ξεκίνησε έρευνα σε οχτώ μεγάλες τράπεζες για να εξακριβώσει αν παρείχαν παραπλανητικά στοιχεία στους οίκους αξιολόγησης σε σχέση με τιτλοποιήσεις ενυπόθηκων δανείων, ώστε οι τελευταίοι να έχουν ευνοϊκές βαθμολογίες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall street Journal, οι τράπεζες αυτές είναι οι Goldman Sachs, Morgan Stanley, UBS, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Crédit Agricole και Merrill Lynch, η οποία ανήκει στην Bank of America.

Ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Andrew Cuomo κλήτευσε χθες Τετάρτη τις οκτώ τράπεζας καθώς και τους τρεις μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης, Standard & Poor΄s, Moody΄s και Fitch Inc, στο πλαίσιο της έρευνας.

Την έρευνα της εισαγγελίας θα απασχολήσουν επίσης και οι προσλήψεις υπάλληλων των οίκων S&P, Fitch και Moody’s από τις τράπεζες και ο ρόλος τους στη δημιουργία των εν λόγω προϊόντων.

ZENITH