Skip to main content

Πιο σκληρά δημοσιονομικά μέτρα στην ΕΕ ζητά η Μέρκελ

«Ένα βήμα σπουδαίο, στη σωστή κατεύθυνση» κρίνει η καγκελάριος Μέρκελ ότι είναι η προτροπή της Επιτροπής Βρυξελλών για τα δημοσιονομικά των μελών, αλλά θεωρεί πως τα προτεινόμενα μέτρα «είναι ανεπαρκή
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη σήμερα, Τετάρτη, στην προτροπή από την Επιτροπή των Βρυξελλών προς τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ένωσης, «για περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία», τόνισε ότι «αποτελεί βήμα σπουδαίο, στη σωστή κατεύθυνση», εκτιμώντας πάντως ότι τα προτεινόμενα σχετικώς μέτρα «είναι ανεπαρκή».

Η καγκελάριος Μέρκελ, που έκανε αυτήν την επισήμανση στο περιθώριο των επίσημων συνομιλιών της με τον Μολδαβό πρωθυπουργό, Βλαντ Φιλάτ, έκρινε εξάλλου ότι δεδομένης της αδυναμίας άμεσης τροπολογίας στο κοινοτικό δίκαιο, «η Επιτροπή των Βρυξελλών έκανε ό,τι της ήταν δυνατόν» στο θέμα αυτό.

Η ίδια «δεν βρήκε σοκαριστικό νέο» το ότι η Επιτροπή επιφυλάχθηκε να εξετάζει τους κρατικούς προϋπολογισμούς των μελών της Ένωσης, «πριν αυτοί εξεταστούν από τα εθνικά κοινοβούλια». «Σήμερα πλέον ούτως ή άλλως ένας κρατικός προϋπολογισμός δεν περιέχει τίποτε το μυστικό», σχολίασε. «Με όλα αυτά, ότι δηλαδή σε πρώιμο χρονικό στάδιο η Επιτροπή μπορεί να σχολιάσει δημόσια, δεν αμφισβητείται καμία κοινοβουλευτική αρμοδιότητα», πρόσθεσε.

«Προκειμένου να αποκτήσουμε ένα αληθινά αποτελεσματικό Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, θα πρέπει να διαβουλευτούμε εντατικά και να προβούμε σε μεταρρυθμίσεις κάποιων Συνθηκών» που διέπουν τη λειτουργία της ΕΕ, δήλωσε καταλήγοντας η Γερμανίδα καγκελάριος.

ZENITH