Skip to main content

Πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνάντησης Προβόπουλου-Παπακωνσταντίνου

«Υπάρχει ακόμα ελπίδα». Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γ. Προβόπουλος στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά τη συνάντηση που είχαν στο μέ
«Υπάρχει ακόμα ελπίδα». Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γ. Προβόπουλος στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά τη συνάντηση που είχαν στο μέγαρο της πλατείας Συντάγματος. «Απλώς, αυτό το οποίο θα πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι πως από εδώ και στο εξής η μάχη θα πρέπει να δίνεται μέρα - μέρα, μέχρι τέλους», φέρεται ειπών ο επικεφαλής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της χώρας, προς τον ένοικο του 5ου ορόφου του υπουργείου Οικονομικών.

 Η αίσθηση του κ. Προβόπουλου είναι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα στηρίξει μέχρι όποτε χρειαστεί την ελληνική οικονομία, αποτρέποντας έτσι το ενδεχόμενο της πτώχευσης. Κι αυτό γιατί, για όσο καιρό οι υπηρεσίες της θα δέχονται ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας, η τελευταία θα είναι εξασφαλισμένη για το ελληνικό δημόσιο και κατ΄ επέκταση για τις ελληνικές τράπεζες, που αντιμετωπίζουν και το μεγαλύτερο ζήτημα. Ως γνωστόν, οι τελευταίες δυσκολεύονται πολύ να δανειστούν κεφάλαια από τη διατραπεζική αγορά, καθώς οι κρατικοί τίτλοι που «βάζουν» ενέχυρο δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη στις ξένες τράπεζες που διαθέτουν υπερβάλλουσα ρευστότητα και θα μπορούσαν να τις δανείσουν.

Έτσι, η ΕΚΤ αποδεικνύεται σχεδόν μονόδρομος σε αυτή την αέναη μάχη που δίνεται σε σχεδόν καθημερινή βάση. Από τη στιγμή, όμως, που η Φραγκφούρτη διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει αυτή να καλύπτει τα οποιαδήποτε κενά, το πρόβλημα φαίνεται ότι παραμένει διαχειρίσιμο, με ό,τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται.


ZENITH