Skip to main content

Πίσω στο σημείο μηδέν

Η στροφή του Τσίπρα, το πραγματικό εμπόδιο στον δρόμο για τον ρεαλισμό και το ρητορικό ερώτημα του Βαρουφάκη. Γράφει ο Τειρεσίας.

Ο κ. Τσίπρας, όντως, μπορεί να έχει αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης, όπως λένε στενοί συνεργάτες του και όπως διαβεβαιώνουν στελέχη ξένων κυβερνήσεων, με τα οποία έχει συναντηθεί το τελευταίο διάστημα. Και μπορεί, όντως, να έχει κάνει τη στροφή προς το ρεαλισμό ή τουλάχιστον να προσπαθεί να την κάνει, για να αποφύγει τα «βράχια», που ορθώνονται μπροστά μας.

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μετατοπισθεί ούτε κατ' ελάχιστον από την πορεία προς την «ξέρα». Κι αυτό γιατί βασικά στελέχη του πιστεύουν - και το λένε - ότι γι' αυτόν τον λόγο τους εξέλεξε ο ελληνικός λαός. Ο ελληνικός λαός, πάλι, όταν ερωτάται μέσω των δημοσκοπήσεων, απαντάει: «Όχι, εγώ δεν τους έκανα κυβέρνηση για να με βγάλουν από το ευρώ, αλλά για να βελτιώσουν την κατάσταση της χώρας μας μέσα στην ευρωζώνη».

Μόνο που οι εταίροι μας θεωρούν ότι «το σωστό είναι αυτό που λένε οι ίδιοι» και ότι «σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτά που μας λέει η ελληνική κυβέρνηση», η οποία, με δύο λόγια, θέλει τα λεφτά, αλλά δεν θέλει τα μέτρα.

Και κάπως έτσι, ξαναγυρνάμε πάλι στο «σημείο μηδέν». Οι «έξω» δεν θα δώσουν ευρώ, αν δεν πάρουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις ότι θα υλοποιηθούν συγκεκριμένα (σκληρά) μέτρα. Οι «μέσα» δεν συζητούν αυτό το ενδεχόμενο, όσο και αν προσπαθεί ο κ. Τσίπρας να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα.

Και κάπως έτσι, ξεκίνησαν και οι πρώτες κουβέντες για το ποιους θα αφήσει απλήρωτους πρώτους το ελληνικό δημόσιο, μια και τα λεφτά τελειώνουν - αν δεν τελείωσαν: Τους ξένους, δηλαδή τους δανειστές, που έχουν λαμβάνειν, έναντι παλιών οφειλών του ελληνικού δημοσίου προς αυτούς ή τους Έλληνες, δηλαδή, μισθωτούς και συνταξιούχους;

Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, όποια και αν είναι η απάντηση, το αποτέλεσμα είναι ίδιο: το ελληνικό κράτος πτωχεύει. Και σε αυτή την περίπτωση, όλοι εκείνοι που αποφάσισαν ότι «καλύτερα να πάμε στην ξέρα, παρά να πάρουμε μέτρα», ας είναι έτοιμοι να αναλάβουν και το κόστος των αποφάσεων τους. Έτσι θα λυθεί και η απορία του Βαρουφάκη, αν ο ελληνικός λαός θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση, μετά τη ρήξη, όταν δηλαδή τα ΑΤΜ θα πάψουν να δίνουν λεφτά...

Ο Τειρεσίας

ZENITH