Skip to main content

Πίστωση τέλος στα φάρμακα από 1η Μαρτίου για όσα ταμεία χρωστούν

Οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης αναμένεται να προχωρήσουν σε αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του δημοσίου και των δήμων και κοινοτήτων, καθώς τα δυο Ταμεία χρωστούν π
του Δημήτρη Τσάκωνα
tsakonas@voria.gr


Περίπου στα 50 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα χρέη των ασφαλιστικών Ταμείων προς τους φαρμακοποιούς της Θεσσαλονίκης, τα οποία οφείλονται σε σημαντικές καθυστερήσεις στην εξόφληση των φαρμακοποιών από αρκετά Ταμεία και ειδικά από το Ταμείο του Δημοσίου (ΟΠΑΔ).

«Το ταμείο του δημοσίου (ΟΠΑΔ) έχει οφειλές προς τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης από τον Αύγουστο του 2009. Το ίδιο και το ταμείο των Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΥΔΚΥ) που χρωστάει από τον Οκτώβριο. Το ταμείο των Λιμενικών έχει να εξοφλήσει συνταγές πάνω από ένα χρόνο, ενώ το ταμείο των τραπεζών από τον Ιούλιο του 2009», αναφέρει στην Voria.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

Όπως σημειώνει ο κ. Θεοδοσιάδης, μόνο οι οφειλές του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (Ο.Π.Α.Δ) φτάνουν τα 33 εκατ. ευρώ (περίπου 5,5 εκατ. ευρώ ανά μήνα), ενώ του Ταμείου Υγείας Δημοτικών Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΥΔΚΥ) είναι περίπου 10 εκατ. ευρώ.

Ήδη από την 1η Φεβρουαρίου οι φαρμακοποιοί του νομού δεν δέχονται συνταγές των ασφαλιστικών ταμείων των Υπαλλήλων Τραπεζών και του Λιμενικού Σώματος, καθώς η συνολική οφειλή των ασφαλιστικών αυτών ταμείων αγγίζει τα 1 εκατ. ευρώ και η καθυστέρηση ξεπερνά κατά πολύ το χρόνο που προβλέπεται από τις συμβάσεις. Η απόφαση αυτή αναγκάζει τους ασφαλισμένους των ταμείων να πληρώνουν εξ ιδίων το σύνολο της αξίας των φαρμάκων που προμηθεύονται και έπειτα να τα διεκδικούν μεμονωμένα από το ασφαλιστικό τους ταμείο.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Θεοδοσιάδης, το ταμείο των Λιμενικών τούς έχει διαβεβαιώσει ότι θα εξοφλήσει τις όποιες οφειλές του. Για το θέμα των καθυστερήσεων στην εξόφληση των οφειλών των υπόλοιπων Ασφαλιστικών Ταμείων αποφασίστηκε οι τοπικοί Σύλλογοι να προχωρήσουν από την 1η Μαρτίου σε αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους όσων Ασφαλιστικών Ταμείων δεν έχουν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους μέχρι 28 Φεβρουαρίου.

«Από το Λιμενικό, όπως μας διαβεβαίωσαν, θα πληρωθούμε μέσα στις επόμενες μέρες όλο το πόσο. Αντίθετα, από το ταμείο των τραπεζών δεν είχαμε καμία αντίδραση», σημειώνει ο κ. Θεοδοσιάδης και συμπληρώνει «Αυτή τη στιγμή δεν είμαι σε θέση να πω ότι από 1η Μαρτίου θα κόψουμε το τάδε ταμείο. Πάντως η εξουσιοδότηση από τον Πανελλήνιο Σύλλογο προβλέπει ότι κάθε Σύλλογος μπορεί να διακόπτει όποιο ταμείο κρίνει ότι καθυστερεί πέρα από τα όρια και με βάση τις τοπικές συνθήκες».

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, το φαρμακείο ίσως είναι η μοναδική επαγγελματική δραστηριότητα στη χώρα που καταβάλλει ΦΠΑ πριν καν τον εισπράξει από τα ασφαλιστικά ταμεία και κατέχει την πρώτη θέση στον πίνακα των επαγγελμάτων με ειλικρινείς φορολογικές δηλώσεις (μηδενική φοροδιαφυγή). Επιπλέον, διευκρινίζουν ότι οι ίδιοι εξοφλούν τους προμηθευτές τους εντός 30 ημερών για πωλήσεις που δεν τους έχουν εξοφλήσει.

Εξάλλου, το φαρμακείο λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως, ακόμη και στη διάρκεια των εορτών και αργιών, χωρίς καμιά προσαύξηση επί των τιμών, παραγνωρίζοντας το αυξημένο κόστος λειτουργίας τις ώρες αυτές.

Διπλές τιμές στα φάρμακα

Η διαμόρφωση διπλών τιμών στα φάρμακα (άλλη στη λίστα φαρμάκων και άλλη στο φαρμακείο και η τιμή τους θα είναι ο μέσος όρος των τριών φθηνότερων χωρών της ευρωζώνης) φαίνεται να είναι το επικρατέστερο σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για το θέμα των νέων τιμών των φαρμάκων.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία η τιμή ενός φαρμάκου στην Ελλάδα αντιστοιχεί στον μέσον όρο των άλλων 26 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το επικρατέστερο σενάριο που φέρεται να μελετά το υπουργείο είναι να αλλάξει ο τρόπος τιμολόγησης και αντί του μέσου όρου των τριών φθηνότερων χωρών της ΕΕ να ισχύσει ο μέσος όρος των τριών φθηνότερων χωρών της ευρωζώνης. Επιπλέον, με βάση τη λίστα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων θα διαμορφωθούν δύο τιμές σε κάθε φάρμακο, η μία της λίστας που θα είναι χαμηλή και θα αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία και η άλλη του φαρμακείου που θα είναι υψηλότερη. Πρακτικά, δηλαδή, για να ενταχθεί ένα φάρμακο στη λίστα θα πρέπει η φαρμακευτική εταιρία να μειώσει την τιμή του. Παράλληλα, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα αντιμετωπίσει δραστικά το ιδιαίτερα οξυμένο πρόβλημα της σκανδαλώδους υπερσυνταγογράφησης.

«Ότι ακούμε είναι ακόμη σενάρια. Όταν ψηφιστεί κάτι συγκεκριμένο, θα είμαστε σε θέση να το κρίνουμε. Για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, πάντως, δεν έχουμε κάποια αντίρρηση. Ίσα ίσα την χαιρετίζουμε γιατί είναι κάτι που ζητάμε πολλά χρόνια. Θα μας βοηθήσει όλους, και ασφαλιστικά ταμεία και εμάς. Θα χρειαστεί, βέβαια, μια μεταβατική περίοδος, για να λειτουργήσει σωστά το μέτρο», σχολιάζει ο κ. Θεοδοσιάδης.

Οι φαρμακοποιοί σε όλη την Ελλάδα δηλώνουν «έτοιμοι ανά πάσα στιγμή» για να κλείσουν επ’ αόριστον τα φαρμακεία, εάν η κυβέρνηση δεν αποσύρει την πρόταση για μείωση του ποσοστού κέρδους τους (το ποσοστό αυτό είναι 10,8% επί της αξίας των πωλουμένων φαρμάκων) κι αν δεν εξοφλήσει όλους τους λογαριασμούς, που οφείλονται από τα ταμεία.

ZENITH