Skip to main content

Πληρότητα 90% στην Ορεινή Χαλκιδική

Tην ικανοποίησή του για τις πληρότητες που επιτεύχθηκαν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά σε καταλύματα και ξενοδοχεία της ορεινής και της νότιας Χαλκιδικής εκφράζει στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενο
Πληρότητα 90% παρουσίασαν τα αγροτοτουριστικά καταλύματα της  ορεινής Χαλκιδικής, αλλά και πέντε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που λειτούργησαν στη νότια περιοχή κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ενώ τα Φώτα η πληρότητα περιορίζεται στο 50%.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής κ.Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας στη Voria.gr για την κίνηση που παρουσιάστηκε κατά την περίοδο των γιορτών, εκφράζει την ικανοποίησή του για τις γιορτές, αν και σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο σημειώθηκε κάμψη 15%, την οποία αποδίδει στην οικονομική κρίση. Βέβαια ακόμη δεν έχει στοιχεία για το αν σημειώθηκε αντίστοιχη μείωση στο τζίρο των καταλυμάτων σε σχέση με το 2008. Ωστόσο διατυπώνει συγκρατημένη αισιοδοξία για την τουριστική σεζόν του 2010 γιατί είναι «παγωμένη» η ευρωπαϊκή αγορά επί του παρόντος.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά  στοιχεία που έδωσε για τις γιορτές, οι πληρότητες διαφοροποιούνται ανάλογα με την περιοχή και την εορταστική περίοδο.
 Ειδικότερα στην ορεινή Χαλκδική η πληρότητα είναι 90% τόσο τα Χριστούγεννα , όσο και την Πρωτοχρονιά, ενώ  μέλη της ΕΞΧ είναι 10 αγροτοτουριστικά καταλύματα τα οποία διαθέτουν 200 κλίνες. Στη νότια Χαλκιδική λειτούργησαν 4 μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και μια που είναι στην ορεινή περιοχή, συνολικής δυναμικότητας 2.500 κλινών, η μέση πληρότητα των γιορτών ήταν 75%. Καλύτερη περίοδος ήταν την Πρωτοχρονιά , όπου σημείωσε πληρότητα 90% , ενώ τα Χριστούγεννα η πληρότητα κινήθηκε στο 60-65%. Τα ξενοδοχεία που λειτουργούν τις γιορτές είναι  το Σιθωνία στο Πόρτο Καρράς, το Αθήνα Παλλάς, το Oceanean, το Πέτρινο και ο Αριστοτέλης.

Την  ικανοποιητική κίνηση ο κ. Τάσιος την αποδίδει τόσο στις καλές τιμές, που για τα αγροτοτουριστικά καταλύματα κυμάνθηκαν σε 60-80 ευρώ το δίκλινο και στις μεγάλες μονάδες από 120-150 ευρώ το δίκλινο.
Κατά τις γιορτές οι μεγάλες μονάδες συνεργάστηκαν τόσο με γκρουπ, όσο και με μεμονωμένα άτομα, ενώ στην ορεινή Χαλκιδική μόνο με μεμονωμένους. Ο κ. Τάσιος αναφέρει ότι σημειώθηκε κάμψη και στην έλευση Βαλκάνιων από τις γειτονικές χώρες.
Ο κ. Τάσιος είναι πολύ ικανοποιημένος για την κίνηση των γιορτών, παρά την κάμψη σε πληρότητα που παρουσιάζεται για τη γιορτή των Φώτων, αλλά όπως σχολιάζει κάθε χρόνο έτσι συμβαίνει. Κατά τον κ. Τάσιο ο  χειμερινός τουρισμός επιδέχεται περαιτέρω ανάπτυξη, αλλά και τη δημιουργία νέων μονάδων στην περιοχή.

Ωστόσο,  διακατέχεται από συγκρατημένη αισιοδοξία για την επόμενη τουριστική σεζόν του καλοκαιριού, γιατί η ευρωπαική αγορά είναι «παγωμένη» επί του παρόντος. Ελάχιστες προκρατήσες έχουν γίνει μέχρι σήμερα  από Γερμανούς και Αγγλους αναφέρει, αλλά διευκρινίζει ότι οι κρατήσεις γίνονται από 15 Ιανοαρίου έως τον Μάρτιο. Εκτιμά ότι λόγω κρίσης, φέτος θα είναι πιο έντονο το φαινόμενο των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής. 

Ευελπιστεί ότι θα επιδράσει θετικά στην έλευση περισσότερων τουριστών από τις γειτονικές χώρες, καθώς καταργήθηκε η βίζα για τη Σερβία και την πΓΔΜ.
Για την κυβέρνηση είπε ότι μέχρι σήμερα δεν ανακοινώθηκε κάποιο μέτρο στήριξης του ελληνικού τουρισμού, αν και την ερχόμενη εβδομάδα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων θα συναντηθεί με τον νέο πρόεδρο του ΕΟΤ για να του υποβάλουν τα αιτήματά τους.

Επιπλέον, ο κ. Τάσιος ανακοινώνει μέσω της Voria ότι στις 27 Απριλίου το πρακτορείο Vacans Ηλιάδης  ξεκινά ένα πρόγραμμα σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με το Παρίσι και τη  γαλλική αγορά με την ναύλωση πτήσης τσάρτερ 50 θέσεων. Στόχος του εγχειρήματος τονίζει ο κ. Τάσιος είναι η έλευση  Γάλλων τουριστών σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική. Ηδη έχουν δηλώσει συνεργασία με το πρακτορείο του κ. Ηλιάδη 6 ξενοδοχειακές μονάδες της Χαλκιδικής.  Παρά την κρίση πιστεύει ότι τέτοιες πρωτοβουλίες θα συμβάλουν στην τόνωση της τουριστικής κίνησης.
Επίσης η Ενωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής ετοιμάζεται να συμμετάσχει είτε μέσω ΕΟΤ είτε μεμονωμένα σε 11 διεθνείς τουριστικές εκθέσεις σε Βιέννη,  Παρίσι, Μιλάνο, Μόσχα, Βερολίνο , Λονδίνο,  με τον ΕΟΤ, αυτόνομα σε Βουκουρέστι, Σόφια, Βελιγράδι, Φιλοξένια και Τουριστικό Πανόραμα. Ο κ. Τάσιος αναφέρει ότι φέτος μετέχουν σε λιγότερες εκθέσεις από τις 20 που πήραν μέρος πέρυσι, ώστε να είναι περισσότερο στοχοποιημένη η προσπάθεια της ΕΞΧ και να έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα η συμμετοχή τους.

ZENITH