Skip to main content

Πληθαίνουν οι δυσμενείς προβλέψεις για τις ελληνικές τράπεζες

Stress tests για τις ευρωπαϊκές τράπεζες διεξήγαγε και ο οίκος «Barclays Capital», καταλήγοντας πως οι ελληνικές, ισπανικές και γερμανικές τράπεζες θα αποτύχουν.
Δυσμενείς προβλέψεις για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών αλλά και κάποιων γερμανικών και ισπανικών τραπεζικών ιδρυμάτων διατυπώνει και ο οίκος «Barclays Capital». Όπως σημειώνει ο διεθνής οίκος, οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν τεράστιες ανάγκες εύρεσης κεφαλαίων, αφού από 9,7% που διαμορφώθηκε ο δείκτης κεφαλαιακήςεπάρκειας του ελληνικού τραπεζικού κλάδου το 2009, με τα stress testsτο 2011 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο εξαιρετικά χαμηλό του 2,2%.

Παράλληλα, οι μικρότερες ισπανικές τράπεζες έχουν υπερβολικά περιορισμένα κεφάλαια, όλες οι ελληνικές έχουν υπερβολικά υψηλά επίπεδα κρατικών ομολόγων στους ισολογισμούς τους και οι γερμανικές περιφερειακές τράπεζες, οι Landesbanks, συμπεριλαμβανομένων και των «μεγάλων» Commerzbank και Hypo Real Estate Holding, έχουν υπερβολική έκθεση στον κλάδο της ακίνητης περιουσίας και τις κατασκευές.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Barclays Capital, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 των ισπανικών τραπεζών λόγω των haircuts στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης και των ζημιών από τα κακά δάνεια και της φορολογίας (που τοποθετείται στο 25%), θα αγγίξει το 1,8% το 2011, από 6,8% που διαμορφώθηκε το 2009.

Σε ό,τι αφορά στις γερμανικές, ο κεφαλαιακός δείκτης Core Tier 1 από 9,6% το 2009, θα φτάσει το 2,6% το 2011.

Από τα haircuts στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, οι ζημιές στις ισπανικές τράπεζες, σύμφωνα πάντα με τα stress tests της Barclays, θα ξεπεράσουν τα 13 δισ. ευρώ, στις ελληνικές τράπεζες θα κυμανθούν πάνω από τα 14,5 δισ. ευρώ, ενώ στις γερμανικές θα αγγίξουν τα 13,7 δισ. ευρώ.

Συνολικά, δε, οι ζημιές λόγω των… γενικών όρων των stress tests θα φτάσουν συνολικά τα 61,4 δισ. ευρώ για τις ισπανικές cajas, τα 96,05 δισ. για τις γερμανικές (Landesbanks + Ηypo Real Estate + Commerzbank) και τα 20,7 δισ. ευρώ στις ελληνικές.

Σε ό,τι αφορά στις ανάγκες κεφαλαίων του ισπανικού, του γερμανικού και του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, για να μπορέσουν δηλαδή να αγγίζουν ένα επίπεδο της τάξης του 6% στους δείκτες Tier 1 μετά το στρεσάρισμα, οι ισπανικές τράπεζες θα πρέπει να βρουν 51,7 δισ. ευρώ, οι γερμανικές τράπεζες θα πρέπει να αντλήσουν κεφάλαια ύψους 61,2 δισ. ευρώ, ενώ οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να βγουν στο… κυνήγι 13,527 δισ. ευρώ συνολικά.

ZENITH