Skip to main content

Πόδι και στη βουλγαρική αγορά βάζει η ΙΚΕΑ

Στην αγορά της Βουλγαρίας θα είναι το επόμενο βήμα της φίρμα ΙΚΕΑ, που αναπτύσσει στην Ελλάδα και στην Κύπρο ο όμιλος Φουρλή. Ήδη έχουν αρχίσει κατασκευαστικές εργασίες για το πρώτο κατάστημα της αλυσ
«Πόδι» και στην αγορά της Βουλγαρίας ετοιμάζεται να βάλει η ΙΚΕΑ. Ο όμιλος Φουρλή, που αναπτύσσει το σήμα στην Ελλάδα και στην Κύπρο, έχει αρχίσει να κατασκευάζει το πρώτο υπερκατάστημα της σουηδικής φίρμας στην πρωτεύουσα της γειτονικής χώρας και αναμένεται να το θέσει σε πλήρη λειτουργία στο τελευταίο τρίμηνο του 2011. Πρόκειται για επένδυση συνολικού ύψους 90 εκατ. ευρώ και ουσιαστικά αποτελεί το πρώτο μέρος ενός ευρύτερου επενδυτικού σχεδιασμού που περιλαμβάνει τη δημιουργία άλλων τουλάχιστον δύο ΙΚΕΑ στη βουλγαρική αγορά.

«Τα πλάνα για τη δημιουργία των IKEA στη Βουλγαρία δεν έχουν επηρεαστεί από την κρίση και έτσι μέσα σε μία πενταετία το όλο σχέδιο θα έχει υλοποιηθεί στο μεγαλύτερο βαθμό του», διαβεβαιώνει ο κ. Γ. Αλεβίζος, ανώτατο στέλεχος του ελληνικού ομίλου, προσθέτοντας ότι εκτός από τη Σόφια, ο όμιλος Φουρλή έχει προγραμματίσει να ανεγείρει IKEA και στην πόλη της Βάρνας. Κάθε υπερκατάστημα, δε, θα απασχολεί 300-350 εργαζόμενους.

Στη Σόφια ο όμιλος Φουρλή συμμετέχει με το πρώτο IKEA σε ένα ευρύτερο επενδυτικό project, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ, το οποίο αναπτύσσεται από  κοινού με τη Danaos Development του εφοπλιστή Ι. Κούστα κι αποσκοπεί στη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα στη Βουλγαρία. Από το ποσό αυτό, τα 90 εκ. ευρώ αφορούν στο ΙΚΕΑ και τα υπόλοιπα 210 εκ. ευρώ για τη δημιουργία του εμπορικού κέντρου, που θα έχει συνολικό εμβαδόν 150 χιλ. τ.μ., από τα οποία 110 χιλ. τ.μ. θα είναι εμπορικές εγκαταστάσεις και 40 χιλ. τ.μ. γραφεία.

Το συγκεκριμένο ακίνητο βρίσκεται σε κομβικό σημείο της βουλγαρικής πρωτεύουσας, το οποίο αρχικά εξαγοράστηκε στο σύνολό του από τη Danaos Development και στη συνέχεια ένα μέρος του πωλήθηκε στον όμιλο Φουρλή για την υλοποίηση του IKEA. Το project θεωρείται μεγάλης σημασίας από τη βουλγαρική κυβέρνηση, η οποία, μάλιστα, επειδή ο προϋπολογισμός του σχεδίου είναι μεγάλος, έχει χορηγήσει στους επενδυτές πιστοποιητικό για επενδυτή α΄ κατηγορίας, κάτι που σημαίνει ότι το κράτος υποστηρίζει τη δημιουργία των υποδομών.

Συνολικά σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία τα σχέδια προβλέπουν τουλάχιστον 10 IKEA, έναντι πέντε που λειτουργούν σήμερα (τέσσερα στην Ελλάδα και ένα στην Κύπρο).

Στα μακροπρόθεσμα πλάνα του ομίλου Φουρλή για τη βουλγαρική αγορά, εν τω μεταξύ, συμπεριλαμβάνεται, κατά τον κ. Αλεβίζο και η λειτουργία τριών καινούριων σημείων πώλησης της φίρμας Intersport, τα οποία θα προστεθούν στα δύο υπάρχοντα καταστήματα της εταιρείας στη γειτονική χώρα.

ZENITH