Skip to main content

Ποια μέτρα στήριξης των αγροτών ανακοίνωσε η Μπατζελή

Δέσμη μέτρων στήριξης του αγροτικού εισοδήματος ανακοίνωσε από την Κομοτηνή η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Κρίσιμη συνάντηση με το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο των αγροτών έχει αυτή την ώρα η υπου
Με το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο των αγροτών έχει συνάντηση αυτή την ώρα η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία θα κρίνει και το μέλλον των κινητοποιήσεων. Νωρίτερα η υπουργός, Κατερίνα Μπατζελή, κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Βαμβάκι - Καπνός στη Θράκη: το μέλλον των επιδοτήσεων και η πρόκληση των αγορών» στην Κομοτηνή, ανακοίνωσε δέσμη μέτρων στήριξης του αγροτικού εισοδήματος.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η υπουργός είναι τα εξής:

  • Άμεση ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών που βαρύνονται από δάνεια, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και περίοδο χάριτος 2 ετών.

  • Αύξηση του ορίου των δανείων για το κεφάλαιο κίνησης των αγροτών από την Αγροτική Τράπεζα, για την απόκτηση ρευστότητας για κάλυψη του 100% των καλλιεργητικών τους αναγκών.

  • Διοχέτευση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, από το συνολικό ποσό των 28 δισ. ευρώ που δίνονται στις τράπεζες, στον αγροτικό τομέα για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων αγροτικών δανείων της περιόδου 2009-2010.

  • «Πάγωμα» όλων των ενήμερων δανείων των αγροτών για δύο χρόνια.

  • Επέκταση των παραπάνω ρυθμίσεων για συγκεκριμένες περιπτώσεις υγιών και δυναμικών Οργανώσεων, Συνεταιρισμών, για ομάδες παραγωγών, Ενώσεις Συνεταιρισμών που, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της γνωστής χρηματοπιστωτικής κρίσης.

  • Αύξηση από 7% σε 11% της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς για όλα τα προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής.

  • Άμεση επέκταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) και στις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα, με τη διαμόρφωση ειδικών προϋποθέσεων για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των αγροτών.

Παράλληλα, η κ. Μπατζελή ανακοίνωσε τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, από 300 έως 500 ευρώ, σε ευπαθείς ομάδες αγροτών, ανάλογα και με τη γεωγραφική περιοχή, την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, σε ποσοστό 4% επί των τιμολογίων πώλησης των αγροτικών προϊόντων για τους παραγωγούς, την επιδότηση του μεταφορικού κόστους ζωοτροφών για τις μειονεκτικές περιοχές και την αύξηση της επιδότησης στις νησιωτικές περιοχές.

Τόνισε, δε, πως οι προγραμματισμένες εισροές προς τη γεωργία και τους παραγωγούς, έως το τέλος της χρονιάς θα ανέλθουν στα 5,5 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στο διάλογο με τους αγρότες, η κ. Μπατζελή τόνισε ότι το Υπουργείο είναι ανοιχτό για να δεχθεί συντονιστικές επιτροπές, σωματεία και ενώσεις απ΄ όλη την Ελλάδα, ενώ το επόμενο διάστημα, και συγκεκριμένα από το Μάρτιο, αναμένεται να γίνουν περιφερειακές συσκέψεις σε όλη τη χώρα, ώστε να τεθούν και οι τοπικοί προβληματισμοί κάθε περιοχής.

Εξάλλου, λίγο πριν την αναχώρησή της από τη Θράκη για την Αθήνα, η υπουργός συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των αγροτών, στο κτίριο της νομαρχίας Έβρου, στην Αλεξανδρούπολη.

Πεταλωτής: «Δείξτε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση»

Στην ημερίδα παρέστη επίσης και μίλησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, βουλευτής Ν. Ροδόπης, Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος στον χαιρετισμό του ζήτησε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στην κυβερνητική προσπάθεια για άρση της αντιμετώπισης της χώρας μας ως αναξιόπιστης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακόμα, τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο το δημοσιονομικό έλλειμμα, όσο το πολιτικό έλλειμμα και υπογράμμισε την ανάγκη εθνικής συστράτευσης στην προσπάθεια αυτή.

Σε ό,τι αφορά στο αγροτικό ζήτημα, ο κ. Πεταλωτής χαρακτήρισε δίκαια τα αιτήματα των αγροτών, δηλώνοντας όμως την αντίθεσή του στα μπλόκα ως μέσο διεκδίκησης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι: «Είναι πολύ σημαντικό σήμερα, σε μία εποχή που μιλάμε μόνο για αιτήματα, πολλά από τα οποία είναι δίκαια, να κατανοούμε την αγωνία των αγροτών. Διαφωνούμε όμως κάθετα με τέτοιες κινητοποιήσεις, ειδικά σε αυτή τη χρονική συγκυρία. Όταν κάθε μέρα έχουμε να παλέψουμε με το έλλειμμα αξιοπιστίας και με την επίθεση που δεχόμαστε σαν χώρα από κάποια κερδοσκοπικά κυκλώματα, αυτό σημαίνει ότι η προσοχή όλων μας πρέπει να είναι στραμμένη στην οικονομία. Είναι, λοιπόν, σημαντικό ότι σε αυτές τις συνθήκες, εμείς προχωράμε μπροστά, μιλάμε για ανάπτυξη».

«Βλέπουμε πέρα από την ευκαιριακή επιδοματική πολιτική. Είμαστε και στο αγροτικό ζήτημα, υπέρ των βαθιών αλλαγών, με ριζικές αλλαγές και ριζικές αποφάσεις, επαναπροσδιορίζουμε τι συμβαίνει με τις παραδοσιακές καλλιέργειες και τι σημαίνει να εμμένουμε σε αυτές, ποιες εναλλακτικές λύσεις και προτάσεις μπορούμε να βρούμε, πρακτικά και όχι θεωρητικά, ώστε η αγροτική παραγωγή να αποκτήσει άλλες διαστάσεις. Σήμερα, όταν κάποιοι μιλούν μόνο για αιτήματα, εμείς προχωράμε και μιλάμε για πραγματική και βιώσιμη ανάπτυξη και αυτό είναι πολύ σημαντικό», κατέληξε.

ZENITH