Skip to main content

Ποιες αλλαγές στο φορολογικό ν/σ εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

Τροποποιήσεις στα τεκμήρια, αλλά και σε άλλα άρθρα του φορολογικού νομοσχεδίου, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών μετά από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και βουλευτών της συμπολίτευσης.
Τεκμήριο εισοδήματος και για τους συνταξιούχους, με βάση την ηλικία και το εισόδημα τους, εξετάζει να επιβάλλει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας από το βήμα της Βουλής.

Ο κ. Παπακωσταντίνου υπογράμμισε πως θα πραγματοποιηθούν διορθωτικές κινήσεις και αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει ελάφρυνση για τα χαμηλά εισοδήματα και επιβάρυνση για εκείνα που αντιστοιχούν σε πολυτελή τρόπο διαβίωσης. Παράλληλα, τόνισε ότι «με τις διορθώσεις που θα γίνουν θα μπει τέλος στους φερετζέδες και την υποκριτική κριτική ότι δήθεν η Κυβέρνηση ευνοεί τους έχοντες και κατέχοντες».

Τέλος, ανακοίνωσε αλλαγές και σε ό,τι αφορά στις δωρεές, στη φορολογική ελάφρυνση, στη διατροφή που καταβάλλει ο διαζευγμένος πατέρας και στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων. Επιπλέον, θα εξετάσει τη μεταφορά της ζημίας από τη μία φορολογική περίοδο στην άλλη για τους μηχανικούς, διαδικασίες για συνοπτικότερη έκδοση αποδείξεων από τους γιατρούς και τους δικηγόρους, την αυστηροποίηση των κριτηρίων για τα σκάφη αναψυχής, τις προτάσεις που κατατέθηκαν για τους ιδιώτες αγρότες παραγωγούς, την εισαγωγή κλίμακας στα μπόνους των τραπεζών. Σε απόσυρση της διάταξης για την παρακράτηση φόρου 8% σε κάθε συναλλαγή, που υπερβαίνει τα 300 ευρώ στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, κινείται το υπουργείο μετά και τις αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου που συνάντησε η συγκεκριμένη ρύθμιση.

Για το θέμα των οικιακών βοηθών, αναμένεται να υπάρξει ειδική μέριμνα, καθώς το οικονομικό επιτελείο φοβάται ότι πολλοί δεν θα δηλώνουν τις οικιακές βοηθούς ώστε να ξεφεύγουν από το δίχτυ της εφορίας.

«Βασικό για μας είναι να υπάρχουν ενιαίοι κανόνες για όλους και να μην χρησιμοποιείται το φορολογικό νομοσχέδιο για να δώσει προνόμια ή πράγματα που η ίδια η πολιτεία δε θέλησε να κάνει με πιο ευθύ τρόπο», ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Έχουμε σήμερα φοροαπαλλαγές και αυτοτελείς φορολογήσεις, άλλες για πολύ σωστούς λόγους και άλλες για συντεχνιακές διεκδικήσεις. Η λογική μας εδώ είναι πως, είτε για τους ιπτάμενους είτε για τους διπλωμάτες, θα πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος αύξησης των αμοιβών και όχι μέσω αυτοτελούς φορολόγησης».

«Κι εγώ έλαβα από πιλότο F-16 μια συγκινητική επιστολή. Θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα, όχι όμως με επαναφορά της αυτοτελούς φορολόγησης, αλλά στο πλαίσιο του ενιαίου μισθολογίου, ώστε με διορθωτικές κινήσεις να καλύψουμε ένα μέρος των απωλειών. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως πτητικό επίδομα λαμβάνουν ακόμα και εκείνοι που υπηρετούν στο έδαφος», συμπλήρωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη του Πάσχα.

ZENITH