Skip to main content

Ποιες επιχειρήσεις πληρώνουν έκτακτη εισφορά

Η έκτακτη εισφορά θα κυμαίνεται από 4-10% και θα επιβάλλεται στα κέρδη του 2009, εφόσον υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ. Αναλυτικά όλα τα κλιμάκια.
Διευκρινίσεις για την έκτακτη εισφορά περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την οικονομία, το οποίο κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή και ορίζει τα νέα μέτρα και τις πολιτικές της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, το σύμφωνα με το άρθρο 5 του νομοσχεδίου, η έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης θα κυμαίνεται από 4-10% και θα επιβάλλεται στα κέρδη των επιχειρήσεων του έτους 2009, εφόσον υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ. Διευκρινίζεται ωστόσο ότι σε περίπτωση που το καθαρό εισόδημα είναι ίσο ή μικρότερου του καθορισμένου ποσού, τότε δεν θα επιβάλλεται η εν λόγω εισφορά.

Η έκτακτη εισφορά, που επιβάλλεται στο συνολικό καθαρό εισόδημα ή στα καθαρά κέρδη της προηγούμενης παραγράφου, υπολογίζεται ανά κλιμάκιο ως εξής:

α) Για συνολικό καθαρό εισόδημα ή καθαρά κέρδη από 1-300.000 ευρώ, η έκτακτη εισφορά  συντελεστή θα είναι 4%.

β) Για τη διαφορά του συνολικού καθαρού εισοδήματος ή των καθαρών
κερδών από 300.001-1.000.000 ευρώ, η έκτακτη εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 6%

γ) Για τη διαφορά του συνολικού καθαρού εισοδήματος ή των καθαρών κερδών από 1.000.001-5.000.000, η έκτακτη εισφορά υπολογίζεται με 8%.

δ) Για τη διαφορά του συνολικού καθαρού εισοδήματος ή των καθαρών κερδών από 5.000.001 και άνω, η έκτακτη εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 10%

Μάλιστα, για τον υπολογισμό της έκτακτης εισφοράς εκδίδεται εκκαθαριστικό σημείωμα, αντίγραφο του οποίου αποστέλλεται στην επιχείρηση και όπως επισημαίνεται στο ν/χ  η έκτακτη εισφορά βεβαιώνεται οίκοθεν από τον προϊστάμενο της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας που είναι αρμόδιος για τη φορολογία της επιχείρησης κατά την οριζόμενη διαδικασία στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η έκτακτη εισφορά που βεβαιώνεται, καταβάλλεται σε δώδεκα (12) ίσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του Ιανουαρίου 2011 και η καθεμία από τις επόμενες, μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του κάθε μήνα, αντίστοιχα. Το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των χιλίων (1.000) ευρώ. Αν η καταβολή του συνόλου της έκτακτης εισφοράς γίνει μέσα στην προθεσμία της πρώτης δόσης, χορηγείται έκπτωση δύο τοις εκατό (2%), με εξαίρεση την περίπτωση που το σύνολο της έκτακτης εισφοράς πρέπει να καταβληθεί σε μία μόνο δόση. Ενώ στο ν/χ διευκρινίζεται ότι η έκτακτη εισφορά που καταβάλλεται, δεν εκπίπτει ως δαπάνη κατά τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος.

ZENITH