Skip to main content

Ποιες παρεμβάσεις σχεδιάζει στις τράπεζες ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην Κουμουνδούρου ψάχνονται για αντικατάσταση του Γιάννη Στουρνάρα από την ηγεσία της ΤτΕ. Τι αλλαγές μελετώνται στις εμπορικές τράπεζες.

Τρόπους αντικατάστασης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, φέρονται να μελετούν στον ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση εκλογικής τους νίκης και σχηματισμού κυβέρνησης την ερχόμενη Κυριακή. Μολονότι επισήμως η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται, οι πληροφορίες που έρχονται από την Κουμουνδούρου επιμένουν ότι οι σχέσεις του κ. Αλέξη Τσίπρα με τον διοικητή της ΤτΕ παραμένουν κάκιστες, ιδιαίτερα μετά από την τελευταία δημόσια παρέμβαση του τελευταίου. Ο ίδιος ο κ. Γιάννης Στουρνάρας πάντως δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαιτέρως, καθώς στην ΕΚΤ δεν αρέσουν καθόλου οι πολιτικές παρεμβάσεις στις κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης, τις οποίες θεωρούν ότι πρέπει να έχουν αυτονομία και ανεξαρτησία.

Υπάρχει πάντως το προηγούμενο Μιχαηλίδη, στην Κύπρο, που αφήνει «παράθυρο» αλλαγών ανοικτό. Πάντως, η όποια κίνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, αν γίνει, δεν θα είναι άμεση, αφού γνωρίζουν ότι στην αρχή τουλάχιστον θα πρέπει να στηριχθούν σε κάποιους πυλώνες του συστήματος, για να κυβερνήσουν.

Οι αλλαγές, ωστόσο, που σχεδιάζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ για το τραπεζικό σύστημα δεν περιορίζονται αποκλειστικά στο χώρο της ΤτΕ, αλλά επεκτείνονται και στις εμπορικές τράπεζες. Εκεί, σχεδιάζεται το μοντέλο της τοποθέτησης τοποτηρητών, ανά τράπεζα, προκειμένου στον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον γίνουν κυβέρνηση, να αποκτήσουν την παρεμβατικότητα που θέλουν στο σύστημα. Η τοποθέτηση αυτή θα γίνει στο πλαίσιο του «κράτους - μεγαλομετόχου», όπως λέγεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη, πάντως, οι «ενοχλήσεις» που δέχονται οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών από στελέχη του, για διάφορα θέματα, είναι .πυκνές.

ZENITH