Skip to main content

Ποιες σελίδες από το Μνημόνιο «σκίζουν» οι νέοι υπουργοί

Σαρωτικές αλλαγές προαναγγέλλουν οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης. Ενοχλημένος ο Τσίπρας, τους ζήτησε να είναι φειδωλοί στις δηλώσεις, αρνητικά αντιδρά η αγορά.

Δεν έχει περάσει ούτε μια ημέρα από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και ήδη οι νέοι υπουργοί αρχίζουν να σκίζουν σελίδα-σελίδα το μνημόνιο, στα λόγια βέβαια μέχρι στιγμής.

Επαναφορά του κατώτατου μισθού, φρένο στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, διακοπή της πώλησης ΔΕΗ και ΕΛΠΕ, επαναφορά 13ης σύνταξης είναι μερικές από τις εξαγγελίες που κάνουν από το πρωί οι νέοι υπουργοί, πριν καλά καλά εγκατασταθούν στα γραφεία τους.

Οι πρώτες εξαγγελίες δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μένει προς το παρόν απόλυτα σταθερός στις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Ωστόσο, οι τολμηρές ανακοινώσεις, πριν ακόμη η κυβέρνηση προχωρήσει σε προγραμματικές δηλώσεις έχουν προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά, με συνέπεια το Χρηματιστήριο Αθηνών να πραγματοποιεί βουτιά άνω του 8%.

Εξάλλου, οι συγκεκριμένες δηλώσεις προκάλεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τη δυσφορία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στο πλαίσιο της πρώτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου κάλεσε τους υπουργούς του να είναι φειδωλοί στα όσα λένε στα ΜΜΕ.

Οι δηλώσεις των υπουργών

- Την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από τις επικουρικές συντάξεις, αλλά και όλες τις μνημονιακές δεσμεύσεις που μειώνουν τις συντάξεις και αυξάνουν τα όρια ηλικίας, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης (περισσότερα εδώ)

- Ήδη από χθες ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας ο Θοδωρής Δρίτσας, δήλωσε ότι βάζει φρένο στην διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (περισσότερα εδώ)

- Από νωρίς το πρωί, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικούς σταθμούς, ο νέος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, εξήγγειλε την άμεση ακύρωση της διάσπασης και της πώλησης της ΔΕΗ, η οποία όπως είπε, θα συνεχίσει με δημόσιο χαρακτήρα, ενώ προανήγγειλε και μειώσεις στην τιμή του ρεύματος. Αργότερα, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, είπε πως θα θα ακυρωθεί η πώληση των ΕΛΠΕ, που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ, και θα επανέλθουν στο δημόσιο.

-Ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρίστος Σπίρτζης και ακολούθως ο υπερ-υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ανακοίνωσαν την ακύρωση της παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην κοινοπραξία υπό τη γερμανική Fraport, έναντι 1,2 δισ. ευρώ.

- Η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ θα περιλαμβάνεται σε ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πάνος Σκουρλέτης. «Μέσα στα πρώτα νομοσχέδια, υπάρχουν αυτά που σχετίζονται με τις συλλογικές συμβάσεις, με τον νόμο για την επιστράτευση και βεβαίως όσα σχετίζονται με την προστασία σε σχέση με τις ομαδικές απολύσεις και με την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ», είπε στον ΑΝΤ1.

-Στην ανάκληση των απολύσεων στο Δημόσιο που προήλθαν από το μέτρο της διαθεσιμότητας ή κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας δεσμεύθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος(περισσότερα εδώ).

- Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων στο Λύκειο, κατάργηση του νόμου για τους «αιώνιους» φοιτητές και επιστροφή των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων που απομακρύνθηκαν με το μέτρο της διαθεσιμότητας προανήγγειλε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης (περισσότερα εδώ)

- Την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και του 1 ευρώ ανά ιατρική συνταγή, προανήγγειλε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός(περισσότερα εδώ)

ZENITH