Skip to main content

Ποιες τράπεζες έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη;

Κι όμως η απάντηση δεν είναι οι ελληνικές αλλά οι …ισπανικές, οι οποίες καταρρίπτουν όλα τα ρεκόρ δανεισμού από την ΕΚΤ.
Ποιες τράπεζες είναι σε χειρότερη κατάσταση, οι ελληνικές ή οι ισπανικές; Όσοι σπεύσουν με ευκολία να απαντήσουν «οι δικές μας» απλώς θα βιαστούν. Και θα απαντήσουν λάθος. Γιατί, όπως αποδεικνύεται τώρα, το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζεται στη Μαδρίτη είναι τέτοιο, που το αντίστοιχο της Αθήνας θα πρέπει να συνιστά ...παρωνυχίδα.

Προσέξτε: Όπως μόλις τώρα γίνεται γνωστό οι ισπανικές τράπεζες, μόνο το Μάιο, δανείσθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το ποσό - ρεκόρ των 85 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τον υψηλότερο δανεισμό τραπεζών από ιδρύσεως της Ευρωζώνης και κατ’ επέκταση της ΕΚΤ. Το ποσό αυτό, όπως αποκαλύπτουν οι FT, αντιστοιχεί στο 16,5% του συνολικού δανεισμού που πραγματοποίησε σε όλη την Ευρωζώνη η ΕΚΤ το συγκεκριμένο μήνα, σπάζοντας κάθε σχετικό προηγούμενο. Όχι ότι τον Απρίλιο τα πράγματα ήταν καλύτερα.

Τότε, οι ισπανικές τράπεζες είχαν σπάσει το προηγούμενο ρεκόρ, καθώς είχαν δανεισθεί το ποσό των 74,6 δισ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχούσε στο περίπου 14% του συνολικού δανεισμού που είχε κάνει τότε η ΕΚΤ. Τι έκαναν όλο αυτό το διάστημα οι ελληνικές τράπεζες; Ο αντίστοιχος δικός τους δανεισμός δεν συγκρίνεται επ’ ουδενί με τον ισπανικό, καθώς ήταν πολύ κάτω του μισού τους, μολονότι ο θόρυβος που έχει προκληθεί γύρω από το «ελληνικό ζήτημα» είναι το ίδιο ή και μεγαλύτερο. Τυχαίο; Δεν το νομίζω...

ZENITH