Skip to main content

Ποινές φυλάκισης σε 4 άτομα για υπεξαίρεση αρχαίων

Ποινές φυλάκισης 2 ετών, με τριετή αναστολή, επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε τέσσερα άτομα που κατείχαν αρχαία αντικείμενα, στις Σέρρες.

του Βασίλη Παπαναστασούλη

Ποινές φυλάκισης 2 ετών, με τριετή αναστολή, επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε τέσσερα άτομα που κατείχαν αρχαία αντικείμενα, στις Σέρρες.

Πρόκειται για έναν ιδιοκτήτη λαογραφικού μουσείου, έναν γιατρό, μια ιδιοκτήτρια παλαιοπωλείου και τον αδελφό της που κρίθηκαν ένοχοι για υπεξαίρεση μνημείων και παράλειψη δήλωσης αρχαίων, σε δεύτερο βαθμό.

Το πρωτοβάθμιο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων, τον Σεπτέμβριο 2013, τους είχε καταδικάσει με ποινές φυλάκισης από 3,5 έως 5,5 χρόνια και είχε επιτρέψει την εξαγορά των ποινών τους προς 5 ευρώ την ημέρα ενώ είχαν ασκήσει έφεση που είχε ανασταλτικό αποτέλεσμα. Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι είναι συλλέκτες και ότι καθυστέρησαν να δηλώσουν, στις αρμόδιες αρχές, τα νομίσματα που βρέθηκαν στην κατοχή τους.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το 2008, αστυνομικόςτης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης που παρουσιάστηκε ως υποψήφιος αγοραστής, διαπραγματεύτηκε την πώληση μια τρίπτυχης εικόνας έναντι ενός εκατομμυρίου ευρώ με τα δύο αδέλφια (η γυναίκα διατηρούσε παλαιοπωλείο στις Σέρρες). Στη συνέχεια, ήρθε σε επαφή με τον γιατρό και τον ιδιοκτήτη του  μουσείου, για τη διαπραγμάτευση και ακολούθησαν οι συλλήψεις.

Από τα συνολικά 90 κατασχεθέντα αντικείμενα, μόνο τα 47 είναι αρχαία. Τα 42 είναι νομίσματα και μόνο τα 12 προστατεύονται από το νόμο ενώ τα υπόλοιπα είναι απομιμήσεις αρχαίων ελληνικών νομισμάτων. Τα αρχαία αντικείμενα χρονολογούνται από την εποχή του Σιδήρου έως τα υστεροβυζαντινά χρόνια ενώ σύμφωνα με την εκτίμηση του Νομισματικού Μουσείου ανάμεσα στα νομίσματα υπήρχε κι ένα  σπάνιο χάλκινο νόμισμα που χρονολογείται από το 222- 235 μ.Χ.

ZENITH