Skip to main content

Ποινή στα ομόλογα υπερχρεωμένων κρατών εξετάζει η Κομισιόν

Την επιβολή χρέωσης στις πωλήσεις ομολόγων από χώρες που παραβιάζουν τους κοινοτικούς κανονισμούς για το χρέος φέρεται να εξετάζει η Κομισιόν.
Οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα εξετάσουν την επιβολή χρέωσης στις πωλήσεις ομολόγων από χώρες που παραβιάζουν τους κοινοτικούς κανονισμούς για το χρέος, μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο της Κομισιόν.

Ο επιπλέον τόκος που θα επιβάλλεται θα μπαίνει σε κλειδωμένο λογαριασμό και θα κατάσχεται, αν το χρέος της χώρας που παραβαίνει τους κανόνες δεν πέσει.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, οι υπουργοί Οικονομικών των 27 θα συζητήσουν την εν λόγω πρόταση στις 12 Ιουλίου.

Η επιβολή χρέωσης στα ομόλογα εντάσσεται στην αναμόρφωση της οικονομικής διακυβέρνησης της Ε.Ε. και άλλες ποινές που προτείνει η Κομισιόν περιλαμβάνουν την υποχρεωτική δημοσιοποίηση από κυβερνήσεις με πολύ υψηλό χρέος επιπλέον πληροφοριών στα προσπέκτους των ομολόγων τους, όπως και πάγωμα της πρόσβασής τους στη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Σύμφωνα με τη συνθήκη του Μάαστριχτ, το δημόσιο χρέος δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ. Στο έγγραφο, η Κομισιόν προτείνει την επιβολή ποινών για χώρες που δε μειώνουν το «χρέος με έναν ικανοποιητικό ρυθμό,» παραδεχόμενη ωστόσο πως ο ορισμός του ‘ικανοποιητικού’ είναι κάτι δύσκολο.

Προτείνει επίσης ποινές για τα μέλη των οποίων το χρέος είναι μεν κάτω από το όριο του 60%, αλλά η πορεία του χρέους τους είναι «μη επαρκής.»

Παράλληλα, σε ξεχωριστό έγγραφό της, η Επιτροπή παρουσίασε έναν πίνακα ανταγωνιστικότητας ο οποίος περιλαμβάνει οχτώ οικονομικούς δείκτες, όπως κόστος εργασίας ανά μονάδα, τιμές κατοικιών και πιστωτική επέκταση στον ιδιωτικό τομέα, και θα χρησιμεύει ως όργανο έγκαιρης προειδοποίησης για αυξανόμενες ανισότητες μέσα στην ένωση.

ZENITH