Skip to main content

Ποιοι θα απαρτίζουν το νέο κυβερνητικό σχήμα

Μικρό κι ευέλικτο το νέο σχήμα. Δημιουργούνται δύο υπερυπουργεία. Ποια ονόματα είναι τα επικρατέστερα για υπουργικές θέσεις, ποιο υπουργείο παίρνει ο Καμμένος

Αύριο Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθούν τα ονόματα που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα την οποία στηρίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Όλες οι ενδείξεις, εν αναμονή των ανακοινώσεων, οδηγούν στο συμπέρασμα πως το νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι μικρό κι ευέλικτο, ενώ θα υπάρξει μια ομογενοποίηση σε ό,τι αφορά τα παλιά υπουργεία (ανάλογα με το αντικείμενό τους), ενώ στα υπουργεία θα υπάρχει ένας προϊστάμενος υπουργός και πιθανώς κάποιοι αναπληρωτές υπουργοί.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο βουλευτής Β' Αθηνών Γιάννης Δραγασάκης αναλαμβάνει καθήκοντα αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης θα είναι υπουργός Οικονομικών, ενώ θα τοποθετηθεί και υφυπουργός Εσόδων.

Το υπουργείο Εσωτερικών θα μετατραπεί σε υπερυπουργείο Δημόσιας Διοίκησης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη, με υπουργό τον Πάνο Σκουρλέτη.

Στο δεύτερο υπερυπουργείο, που θα περιλαμβάνει τα χαρτοφυλάκια του Ανάπτυξης, της Ναυτιλίας και του Τουρισμού θα τοποθετηθεί επικεφαλής, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Σταθάκης. Ρόλο θα έχει και ο Γαβρ. Σακελλαρίδης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Πάνος Καμμένος θα συμμετέχει στην κυβέρνηση από τη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ενώ νωρίτερα ακούγονταν τα υπουργεία Ναυτιλίας ή Δημόσιας Τάξης. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές από τους ΑΝΕΛ, στελέχη του κόμματος θα έχουν παρουσία και σε άλλα υπουργεία από θέσεις υφυπουργών.

Ο Νίκος Παπάς θα είναι υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα και στον επικοινωνιακό τομέα της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας θα αναλάβει ο Αριστείδης Μπαλτάς.

Επιπροσθέτως, στα πλάνα της νέας κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός νέου υπουργείου, αυτό της Μετανάστευσης. Για τη θέση του επικεφαλής ακούγεται το όνομα της Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Αναφορικά με το υπουργείο Εξωτερικών, πιθανότερο ενδεχόμενο αποτελεί αυτή τη στιγμή η ανάθεσή του στον Ν. Κοτζιά, ενώ στο υπουργείο Άμυνας ακούγεται το όνομα του Θ. Δρίτσα. Βέβαιη θεωρείται η τοποθέτηση, ως αναπληρωτή, του στρατηγού ε.α. Ν. Τόσκα.

Έντονη είναι η φημολογία περί ανάληψης του υπουργείου Πολιτισμού από τον Κ. Τσουκαλά.

Το υπουργείο Εργασίας έχει ως πιθανότερο «αποδέκτη» τον Δ. Στρατούλη.

Για το υπουργείο Υγείας ακούγεται το όνομα του Π. Κουρουμπλή.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρείται πολύ πιθανή η τοποθέτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, αν και ακούγεται και το όνομα του Π. Νικολούδη, σημερινού επικεφαλής της αρχής καταπολέμησης του μαύρου χρήματος, με τον οποίο υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό, κεντρικό ρόλο αναμένεται ότι θα παίξει ο Ν. Βούτσης (είτε ως πρόεδρος της Βουλής, είτε ως αναβαθμισμένος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος). Ένα ενδεχόμενο για τη θέση του Προέδρου της Βουλής είναι και η πρόταση για τον Θ. Δρίτσα, σε περίπτωση που δεν του ανατεθεί το υπουργείο Αμυνας.

ZENITH