Skip to main content

Ποιοι θα είναι οι υπουργοί του Τσίπρα

Ποια είναι τα ονόματα που «παίζουν» για να αναλάβουν χαρτοφυλάκιο στο σχήμα των δέκα υπουργείων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στον Βαρουφάκη η «καυτή πατάτα» του υπουργείου Οικονομικών.

Εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθεί η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου, καθώς ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενημέρωσε τα μεσάνυχτα τους νέους υπουργούς.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το «καυτό» χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών αναλαμβάνει ο οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης, υπό την εποπτεία του Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος αναλαμβάνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ενώ ρόλο θα έχει ο Γιάννης Μηλιός και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως θα τοποθετηθεί και υφυπουργός Εσόδων.

Το κυβερνητικό σχήμα περιλαμβάνει συνολικά 10 υπουργεία, μεταξύ των οποίων και τέσσερα υπερ-υπουργεία και συγκεκριμένα:

Το υπερυπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο θα δινόταν στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, ωστόσο, με ανατροπή της τελευταίας στιγμής αναλαμβάνει υπουργός ο Νίκος Βούτσης και η κα Κωνσταντοπούλου θα τοποθετηθεί στη θέση της προέδρου της Βουλής. Στο συγκεκριμένο υπουργείο θα υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των  υπουργείων: 1) Εσωτερικών, 2) Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, 3) Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και 4) Μακεδονίας Θράκης. Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης αναμένεται να αναλάβει η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

Το υπερυπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, όπου φαίνεται να τοποθετείται ο Γιάννης Σταθάκης και στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των  υπουργείων: 1) Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, 2) Ναυτιλίας και Αιγαίου, 3) Τουρισμού και 4) Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.  Χαρτοφυλάκιο Ναυτιλίας θα αναλάβει ο Θοδωρής Δρίτσας, ενώ υφυπουργός Τουρισμού η Έλενα Κουντουρά.

Το υπερυπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με πιθανό υπουργό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των  υπουργείων: 1) Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, 2) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και 3) οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Το χαρτοφυλάκιο Περιβάλλοντος αναλαμβάνει ο Γιάννης Τσιρώνης από τους Οικολόγους Πράσινους.

Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων στο οποίο υπάγονται οι αρμοδιότητες και οι υπηρεσίες των  υπουργείων: 1) Πολιτισμού και Αθλητισμού και 2) Παιδείας και Θρησκευμάτων. Για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο ενδέχεται να αναλάβει ο Αριστείδης Μπαλτάς. Υφυπουργός Πολιτισμού αναμένεται να είναι ο Νίκος Ξυδάκης.

Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, μετονομάζεται σε υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με υπουργό τον Πάνο Σκουρλέτη και το υπουργείο Υγείας μετονομάζεται σε υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με υπουργό τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος. Το χαρτοφυλάκιο της Κοινωνικής Ασφάλισης αναμένεται να λάβει ο Δημήτρης Στρατούλης.

Για τα υπόλοιπα υπουργεία, τα ονόματα που ακούγονται τις τελευταίες ώρες είναι:

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με υπουργό τον Πάνο Καμμένο, ενώ ρόλο αναμένεται να έχει και ο Νίκος Χουντής, με αντικείμενο τα ευρωπαϊκά θέματα.

Ο Νίκος Παπάς θα είναι υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα και στον επικοινωνιακό τομέα της κυβέρνησης, ενώ υφυπουργός αναμένεται να οριστεί ο Τέρενς Κουΐκ.

Αναφορικά με το υπουργείο Εξωτερικών, πιθανότερο ενδεχόμενο αποτελεί αυτή τη στιγμή η ανάθεσή του στον Ν. Κοτζιά ή τη Νάντια Βαλαβάνη.

To υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναμένεται να αναλάβει ο πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος, Π.Νικολούδης.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος αναμένεται να αναλάβει ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Αθηναίων, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Εκτός από τον Πάνο Καμμένο και τον Τέρενς Κουΐκ, θέση στην κυβέρνηση θα έχουν ακόμη τρία στελέχη των ΑΝΕΛ και συγκεκριμένα η κα Κόλλια-Τσαρουχά, η Ε.Κουντουρά και ο Ν.Νικολόπουλος.

Πρώτη Δημοσίευση: 10:52

ZENITH