Skip to main content

Ποιος αποφασίζει για τις ελληνικές τράπεζες;

Τι δείχνει η απόφαση - έκπληξη της ΕΚΤ να «κόψει» τον κ. Γιώργο Μιχελή, ο οποίος ήταν υποψήφιος για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας.

Το μήνυμα είναι σαφές, έχει αποδέκτη την ελληνική κυβέρνηση και αποστολέα τους δανειστές της χώρας και πιο συγκεκριμένα τον πιο σκληρό από αυτούς, έστω και αν δεν του φαίνεται.

Ο λόγος αφορά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και στην απόφαση - έκπληξη να "κόψει" τον κ. Γιώργο Μιχελή, ο οποίος ήταν υποψήφιος για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας. Το γεγονός αποδεικνύει κι εμπράκτως ότι τελικώς η διαδικασία της συνέντευξης από την Φρανκφούρτη μόνο τυπική δεν είναι και ότι η πηγή εξουσίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έχει φύγει από την Αθήνα και βρίσκεται στην έδρα της ΕΚΤ.

Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση, επισήμως να μην το παραδέχεται, ωστόσο ανεπισήμως η μετάβαση αυτή, όπως πληροφορείται η Voria.gr, έχει ήδη ολοκληρωθεί. Κι αυτό γιατί, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός της προφορικής συνέντευξης που κάνει ειδική επιτροπή της ΕΚΤ, οι υποψήφιοι επικεφαλής τραπεζίτες καλούνται να απαντήσουν σε ένα εξεζητημένο ερωτηματολόγιο από 60 ερωτήσεις ενώ την τελική έγκριση δίνει το governors board της ΕΚΤ!  Δηλαδή, οι ίδιοι οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών των χωρών μελών της Ευρωζώνης.

Συνεπώς, μπορεί η Αθήνα να επιλέγει τους υποψηφίους (σσ όπως έγινε στην περίπτωση του κ. Μιχελή, ο οποίος ήταν επιλογή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη) όμως η Φρανκφούρτη είναι εκείνη που θα αποφασίσει αν θα τοποθετηθεί, τελικώς, ή όχι. Ας σημειωθεί ότι η κ. Λούκα Κατσέλη, η οποία προορίζεται για τη θέση της προέδρου της Εθνικής Τράπεζας, αφού υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος της(Κοινωνική Συμφωνία), μάλλον θα περάσει τις εξετάσεις. Προς το παρόν, όμως, ούτε η δική της τοποθέτηση έχει εγκριθεί από την ΕΚΤ.

ZENITH