Skip to main content

Ποιος κοιτάει ποιον: Η επόμενη μέρα των τραπεζικών εξελίξεων

Ντόμινο εξελίξεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αναμένει ή καλύτερα προσδοκά η κυβέρνηση μετά την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς.
Ντόμινο εξελίξεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αναμένει ή καλύτερα προσδοκά η κυβέρνηση μετά την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά του 77% της Αγροτικής Τράπεζας και το 33% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Και στρέφει την προσοχή της κυρίως προς την Εθνική Τράπεζα, αλλά και την Efg Eurobank, οι οποίες, αυτή τη στιγμή, ελέγχουν το 12% του Ταμιευτηρίου (έχουν από 6% η κάθε μια).

Περισσότερο πιθανή απ’ όλες είναι, ωστόσο, μια κίνηση από την πλευρά της πρώτης. Κι αυτό γιατί η Εθνική δυνητικά θα μπορούσε να εξασφαλίσει ευκολότερα την απαιτούμενη ρευστότητα, για να προχωρήσει σε ένα στρατηγικό βήμα. Ποιο θα μπορούσε να είναι αυτό;  Επ’ αυτού, οι απόψεις διίστανται. Ορισμένοι εκτιμούν ότι θα μπορούσε να «χτυπήσει» το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αλλά όχι και την Αγροτική Τράπεζα μαζί, γεγονός όμως το οποίο αδυνατίζει την κίνηση σε σχέση με αυτή της Τράπεζας Πειραιώς.

Άλλες πληροφορίες θέλουν την Εθνική να κοιτά και προς την περίπτωση της Alpha Bank, η οποία είναι διακαής της πόθος εδώ και χρόνια, αλλά και προς την πλευρά της Eurobank, ενώ πολύ μικρές πιθανότητες συγκεντρώνει η πιθανότητα σύμπλευσης με την Τράπεζα Πειραιώς. Τι όμως θα γίνει στο τέλος από όλα αυτά, αν τελικώς κάτι γίνει; Προς το παρόν αυτό είναι άγνωστο.

ZENITH