Skip to main content

Ποιους πιάνει η έκτακτη εισφορά

Έκτακτη εισφορά, η οποία θα ανέρχεται στο 1% του καθαρού εισοδήματος, θα κληθούν να καταβάλλουν φέτος οι φορολογούμενοι των οποίων το δηλωθέν εισόδημα θα ξεπεράσει τις 100.000 ευρώ.
Έκτακτη εισφορά, η οποία θα ανέρχεται στο 1% του καθαρού εισοδήματος, θα κληθούν να καταβάλλουν φέτος οι φορολογούμενοι των οποίων το δηλωθέν εισόδημα θα ξεπεράσει τις 100.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, η οποία παρουσιάζεται αναλυτικά στο tax.voria.gr έκτακτη εισφορά θα καταβάλουν όσοι στη φορολογική τους δήλωση συμπεριέλαβαν κέρδη από τόκους καταθέσεων, ρέπος, μερίσματα, χρηματιστηριακές συναλλαγές και αμοιβαία κεφάλαια, με αποτέλεσμα το ατομικό τους εισόδημα να ξεπεράσει τις 100.000 ευρώ. Η έκτακτη εισφορά θα ανέλθει στο 1% του καθαρού εισοδήματος και θα καταβληθεί σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις.

Του μέτρου εξαιρούνται μόνο τα εισοδήματα από αποζημίωση λόγω απόλυσης, η εφάπαξ παροχή ταμείων πρόνοιας και ασφαλιστικών οργανισμών και το εφάπαξ βοήθημα δημοσίων υπαλλήλων. Επομένως όλα τα άλλα εισοδήματα που έχουν περιληφθεί στη φορολογική δήλωση θα λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του ατομικού εισοδήματος, προκειμένου να επιβληθεί η έκτακτη εισφορά

Σε ποιους επιβάλλεται

Η έκτακτη εφάπαξ οικονομική  εισφορά επιβάλλεται μόνο στα φυσικά πρόσωπα που είναι υποκείμενα σε φόρο εισοδήματος στην Ελλάδα κατά τα οριζόμενα στις παρ. 1 & 2 του άρθρου 2 του ΚΦΕ (ν. 2238/1994). Δηλαδή, σε βάρος αυτών που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας ή διαμονής τους και σε κάθε φυσικό πρόσωπο, ανεξάρτητα από την ιθαγένειά του, που υπόκειται σε φόρο για τα εισοδήματα που προκύπτουν στην αλλοδαπή, εφόσον έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, καθώς και στους έμμισθους δημόσιους υπαλλήλους που υπηρετούν στην αλλοδαπή.

Κατά ρητή διατύπωση του νόμου η εισφορά επιβάλλεται και στο εισόδημα της σχολάζουσας κληρονομίας, καθώς και στο εισόδημα των προσώπων που φορολογούνται με βάση τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ζ’ ψηφίσματος του έτους 1975 (Πρόεδρος Δημοκρατίας, Βουλευτές, Δικαστικοί κλπ.).

Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι η εισφορά αυτή δεν επιβάλλεται σε βάρος νομικών προσώπων (ΑΕ, ΕΠΕ, προσωπικών εταιριών, κοινοπραξιών κλπ.), καθόσον και με βάση όσα αναφέρονται στη συνέχεια, η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται στα εισοδήματα που αποκτούν τα φυσικά πρόσωπα από τη συμμετοχή τους στα κέρδη των εν λόγω εταιριών.

Περαιτέρω, συνάγεται ότι στην εισφορά υπόκεινται και όλα τα άλλα εισοδήματα που απαλλάσσονται του φόρου ή φορολογούνται, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2238/1994 ή άλλου ειδικού νόμου, αυτοτελώς με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης.

Στο συνολικό καθαρό εισόδημα η επιβολή του μέτρου

Η εισφορά επιβάλλεται στο συνολικό καθαρό εισόδημα του φυσικού προσώπου, πραγματικό ή τεκμαρτό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο του οικον. έτους 2010, όταν αυτό  είναι (100.000) ευρώ και άνω.

Επομένως, αν το οικογενειακό εισόδημα (φορολογουμένου και συζύγου) είναι πάνω  από (100.000) ευρώ, αλλά κανένας από τους δύο συζύγους δεν καλύπτει το ποσό των (100.000) ευρώ, δεν επιβάλλεται εισφορά. Αν μόνο ο ένας από τους δύο συζύγους έχει εισόδημα (100.000) ευρώ, τότε μόνο σε αυτόν επιβάλλεται η εισφορά. Τέλος, αν και οι δύο  έχουν εισόδημα (100.000) ευρώ ή πάνω από (100.000) ευρώ, τότε η εισφορά επιβάλλεται και στους δύο συζύγους.

Καθορισμός της εφάπαξ εισφοράς
      
Με τις διατάξεις της παρ. 1 του κοινοποιούμενου  νόμου, η εισφορά επιβάλλεται στο συνολικό εισόδημα κάθε φορολογούμενου, όταν αυτό είναι εκατό χιλιάδες (100.000)  ευρώ και άνω και υπολογίζεται σε ποσοστό ένα τοις εκατό (1%)  επί του εισοδήματος αυτού.
      
Δηλαδή, αν, για παράδειγμα, φορολογούμενος έχει κατά το οικονομικό έτος 2010 συνολικό ατομικό εισόδημα (100.000) ευρώ, οφείλεται εισφορά (1000) ευρώ (100.000 χ 1%). Αν έχει συνολικό εισόδημα (106.000), οφείλεται εισφορά 1060 ευρώ (106.000χ 1%).

ZENITH