Skip to main content

«Πόλεμος» για τα αδέσποτα του δήμου Πυλαίας

Διαμάχη έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες ανάμεσα στο δήμο Πυλαίας και τα μέλη του φιλοζωικού σωματείου «Η Αγάπη», με αφορμή τη διακοπή της οικονομικής ενίσχυσης του σωματείου, το οποίο έχει αναλάβ
του Δημήτρη Τσάκωνα
tsakonas@voria.gr


Διαμάχη έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες ανάμεσα στο δήμο Πυλαίας και τα μέλη του φιλοζωικού σωματείου «Η Αγάπη», με αφορμή την απόφαση του πρώτου να διακόψει την οικονομική ενίσχυση του σωματείου, το οποίο έχει αναλάβει την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων του δήμου.

«Καθημερινά καταβάλλουμε ένα μεγάλο αγώνα για την προστασία και τηνπερίθαλψη των ζώων που φιλοξενούμε με δικά μας μέσα και πλέον βρισκόμαστε σεαπόγνωση. Ο δήμος αρνείται να μας δώσει τα απαιτούμενα χρήματα, ώστε να αγοράσουμε τα απαραίτητα για τη φροντίδα των ζώων, όπως ζωοτροφές. Επιπλέον, από τον Ιούνιο ο δήμος διέκοψε και τησυγκομιδή των απορριμμάτων έξω από το κυνοκομείο με δεδομένο πλέον τονκίνδυνο και για τη δημόσια υγεία», αναφέρει η πρόεδρος του σωματείου, Ιζαμπέλα Μποτονάκη.

Όπως καταγγέλλει η κ. Μποτονάκη, επειδή ο δήμος έχει πάψει να καλύπτει πλέον τα λειτουργικά έξοδα - με περίπου 2.000 ευρώ το δίμηνο - του καταφυγίου ζώων, το οποίο λειτουργεί στα όρια της Πυλαίας, περίπου 100 αδέσποτα ζώα να έχουν αφεθεί στην τύχη τους.

Η διένεξη ξέσπασε πριν από περίπου οκτώ μήνες, όταν περίοικοι έκαναν καταγγελίες, με τις οποίες ζητούσαν να απομακρυνθεί το καταφύγιο από την περιοχή, αναφέροντας πως λειτουργεί χωρίς άδεια και παράλληλα έχει μετατραπεί σε εστία μόλυνσης λόγω των δυσάρεστων οσμών και των άρρωστων ζώων.

«Μέχρι τώρα, οκτώ χρόνια, ο δήμος γνώριζε ότι ο χώρος δεν πληρούσε τις νόμιμες προδιαγραφές και δεν είχε κανένα πρόβλημα να μας ενισχύει. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους και οι αρμόδιοι του δήμου, ώστε μαζί να αναζητήσουμε ένα νέο χώρο για τα ζώα», συμπληρώνει η κ. Μποτονάκη.

Από την πλευρά του, ο δήμος Πυλαίας με ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι διέκοψε τη συνεργασία του με το Φιλοζωϊκό Σωματείο «Αγάπη» εξαιτίας των αιτημάτων που δεχόταν από κατοίκους της περιοχής για την απομάκρυνση του κυνοτροφείου.

«Στη λύση της συνεργασίας του με το Φιλοζωϊκό Σωματείο “Αγάπη”, το οποίο ενίσχυε οικονομικά τα τελευταία χρόνια με περίπου 10.000 ευρώ ετησίως, αποφάσισε να προχωρήσει ο δήμος Πυλαίας. Σεβόμενος το αίτημα των ιδιοκτητών του χώρου τον οποίο καταπατούν τα μέλη του Σωματείου, να απομακρυνθεί το κυνοτροφείο από το αγροτεμάχιο τους, ο δήμος αναγκάζεται να τερματίσει τη συνεργασία του με το Σωματείο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επιπλέον, ο δήμος απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο οικονομικής ενίσχυσης του σωματείου,υπογραμμίζοντας πως τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων της περιοχής έχειαναλάβει πλέον ο Σύνδεσμος Προστασίας και Περίθαλψης Αδέσποτων ΖώωνΑνατολικής Θεσσαλονίκης, ο οποίος έχει συσταθεί με τη συνεργασία δέκαδήμων της πόλης.

«Τόσο οι ιδιοκτήτες του αγροτεμαχίου όσο και ο δήμος έδειξαν ανοχή και στήριξαν το έργου του Φιλοζωϊκού Σωματείου. Όμως μετά τη σύσταση και λειτουργία του Συνδέσμου Προστασίας των αδέσποτων ανατολικής Θεσσαλονίκης, ο δήμος δεν μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα, αλλά ούτε και να συνεχίσει να ενισχύει οικονομικά το εν λόγω Σωματείο», τόνισε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Πυλαίας, Βασίλης Καρτάλης.

ZENITH